Romania locurilor frumoase

Biserica Sf. Alexandru (Biserica Filipestilor)

Biserica Sf. Alexandru (Biserica Filipestilor), Drajna

Biserica a fost construita in anul 1844 de catre Alexandru Filipescu, creatie a arhitectului francez Collson.
"Acest sfintit templu s-a zidit in onoarea unuia in Treime Dumnezeu...", este inscriptia cu litere chirilice de pe frontonul usii bisericii, ce intampina credinciosii de fiecare data cand ii trec pragul.

Lacasul se afla pe locul unde in anul 1680 boierul Constantin Filipescu a ridicat biserica "Sf. imparati Constantin si Elena"
Biserica conacului Filipescu poarta hramul "Sfantul Alexandru", fiind pictata de I. Vintilescu. in capela se afla cavoul familiei, acoperit cu un bloc de marmura.
Preotul Vasile Ilie este protoiereu de 30 de ani la acest locas sfant si a transformat Biserica Filipestilor in muzeu religios.

Biserica a fost restaurata in numeroase randuri prin harnicia locuitorilor drajneni. Pentru a pastra integritatea bisericii, preotul Vasile a cladit o capela, unde oficiaza slujbele in timpul saptamanii, biserica fiind folosita asadar numai duminica si de sarbatori. Turla bisericii, inalta de 31 metri initial, proiectata in stil gotic, s-a daramat la cutremurul din anul 1977, fiind inlocuita cu o turla de 6 metri din tabla. Cu ocazia acestei restaurari au fost repictati si peretii interiori ai bisericii, fiind facute descoperiri la nivelul picturilor. Pe peretele din partea stanga a altarului exista scena invierii Domnului, pictura care initial reprezenta doar pe Mantuitorul Isus Hristos deasupra mormantului. Pictura originala apartine ucenicilor marelui Tattarescu, Vintelestii, pictori renumiti din tata in fiu de-a lungul a trei generatii. Catapeteasma este sculptata din lemn de cires chiar de catre Alexandru Filipescu.

Localizare Biserica Sf. Alexandru (Biserica Filipestilor)

Scrie review Biserica Sf. Alexandru (Biserica Filipestilor)

Ai vizitat Biserica Sf. Alexandru (Biserica Filipestilor)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii