Romania locurilor frumoase

Monumentul Piscul Domnului - Crucea

Monumentul Piscul Domnului - Crucea, Drajna

Monumentul de pe "Piscul Domnului" - Crucea este un obiectiv ridicat si iluminat in ziua de 28 mai 2000, in preajma sarbatorilor de Paste, pentru a marca trecerea in noul mileniu si in memoria eroilor care s-au jertfit pentru tara, incepand cu daco-romanii, bataliile impotriva navalitorilor tatari din 1602, cele din timpul lui Radu Serban de pe campul Stanestilor.

Intre anii 1602-1611 domneste in Muntenia Radu Serban. in anul 1602 are lupte cu tatarii la Ogretin (batalia de la Ogretin) si Teisani. Scurgerea trupelor tatarasti se face pe drumul ce leaga Ogretinul cu Drajna de Sus - Faget - Rovina - Teisani. in pregatirea si angajarea luptei decisive ce are loc pe malul drept al raului Teleajen, la Teisani, la punctul numit azi "Hanul Madamei", este ocupata si pradata si comuna Drajna de Jos. Vatra satului in acea vreme era pe cimpul Stanestilor, azi camp intins de culturi agricole. Dealul "Piscul domnului", care predomina Campul Stanestilor dinspre nord-est si care azi este destinat izlazului comunal, pe acele timpuri era complet impadurit cu mesteceni si fagi.

Probabil ca luptele din 1602 au distrus vatra satului aflata pe Stanesti, iar locuitorii din spirit de prevedere si-au refacut casele pe locurile mai ferite de pe malul drept al paraului Drajna si malul stang al raului Teleajen, adica in acele puncte pe unde azi casele au cea mai mare densitate.

Crucea impozanta, supravegheaza imprejurimile. Noaptea ofera un spectacol deosebit, fiind vizibila din toate directiile datorita plasarii pe inaltime. Aici se desfasoara in fiecare an, in ultimul week-end din luna mai, manifestarea complexa cu slujba de pomenire la Crucea de pe Piscul Domnului, cantece si petrecere.

Monumentul este ridicat pe izlazul comunal din Drajna de Jos. intre anii 1921-1922 locuitorii din Drajna de Jos au fost improprietariti cu 96.5 ha de izlaz comunal, la punctul zis "Piscul Domnului", din mosia Elenei Kretzulescu. Locuitorii comunei au despagubit atunci boierul cu suma de 36.187,50 lei.

Scrie review Monumentul Piscul Domnului - Crucea

Ai vizitat Monumentul Piscul Domnului - Crucea? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii