Romania locurilor frumoase

Moara de apa Warthiadi

Moara de apa Warthiadi, Drajna

Moara de apa "Warthiadi" a fost zidita din piatra de rau in secolul XVII de familia boierului Filipescu, pe un iaz abatut din raul Teleajen.
Este localizata la intrarea in comuna Drajna, sat Drajna de Jos, pe partea dreapta a raului Teleajen.
Moara are o lungime de 12m si latimea de 8,5m, iar roata de lemn are diametrul de 2m. Forma actuala a constructiei dateaza de la mijlocul secolului trecut, cand a fost refacuta si ampliata. Partea superioara este din lemn iar acoperisul este invelit cu sindrila.

Mecanismul de macinat era format din 2 pietre de moara: una fixa si una mobila, (cea mobila se invarte si zdrobeste grauntele). Acesta a fost distrus de-a lungul anilor de diferiti exploatatori, iar pietrele exista dar sunt printre daramaturi. Reparatia lor se facea cu niste ciocane speciale care intretin rizurile care macina boabele. Cu aceeasi moara cu ajutorul separatorului macina si grau si faina. Cu ajutorul unui surub se ridica piatra mobila de pe piatra fixa si in functie de inaltime sa obtina granulatia dorita. Curelele erau de dimensiuni mari si realizate din textura de cauciuc.
A fost administrata de Dumitru Kretzulescu-Warthiadi - proprietarul Castelului Filipescu, fiul Elenei Kretzulescu si al generalului Panait Warthiadi. Ca toti stramosii lui nu avea obiceiul sa locuiasca la Drajna, ci la Bucuresti. Treburile mosiei erau lasate in mana arendasilor si administratorilor, dintre care cei mai cunoscuti fiind : Cristodor Stravidi, Chiranoiu din Valeni si Butu Ardeleanu.

Ultima familie de boieri care a exploatat comuna noastra a fost a lui Dumitru Kretzulescu-Warthiadi. Batranii care l-au cunoscut afirma ca era un om fara pic de intelegere fata de nevoile locuitorilor si ale comunei. Cu vecinii mosiei erau mereu in procese iar scoala si alte institutii locale nu le-a sprijinit sub nici o forma.

Acest monument este unic in judetul Prahova, ruinele unei mori asemanatoare aflandu-se la Filipestii de Targ. Starea de conservare este precara din cauza lipsei de intretinere si a dezinteresului autoritatilor si a proprietarului.

Scrie review Moara de apa Warthiadi

Ai vizitat Moara de apa Warthiadi? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii