Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn "Sf. Nicolae" din satul Lipia

Biserica de lemn "Sf. Nicolae" din satul Lipia, Lipia

Amplasare geografica: zona centrala a judetului, pe valea raului Cotmeana, la 22 km de Pitesti, avand coordonatele GPS 44.766, 24.714
Posibilitati de acces: din Pitesti, spre Sud, DN67B, la stanga 2km pe DJ679, apoi se traverseaza raul Cotmeana. Urmeaza 1,5 km de drum agricol, neasfaltat.
Hramul initial, acela al "Sf. Nicolae" este cel dintai, atestat documentar. Biserica mai are si alte doua hramuri relativ recente: Cuvioasa Parascheva si Sf. Dumitru. Documente epigrafice pastrate in biserica amintesc anul 1633 si un posibil ctitor - Jupaneasa Neacsa. Chiar daca lucrurile nu sunt destul de sigure, elementele arhitecturale ale bisericii sunt specifice secolului al XVII-lea. Astfel, biserica de lemn prezinta un plan dreptunghiular cu absida altarului continuata spre est in trei laturi, barnele aparente fiind imbinate la capete in "coada de randunica", iar acoperirea interioara a naosului fiind realizata sub forma unei bolti semicilindrice sustinuta de un arc fixat pe console cu decupeuri in "capete de cai".
Anuarul din 1909 o aminteste ca fiind "in ruina". insa amplele lucrari ale colonelului Traian Pascal, in memoria familiei Budisteanu, au reusit sa o salveze. Cu toate lucrarile de innoire, biserica pastreaza totusi elementele specifice arhitecturii stravechi. Din pacate, din patrimoniul pictat nu s-au mai pastrat exemple demne de remarcat.

Scrie review Biserica de lemn "Sf. Nicolae" din satul Lipia

Ai vizitat Biserica de lemn "Sf. Nicolae" din satul Lipia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii