Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn "Intrarea in Biserica", Valea Cucii

Biserica de lemn "Intrarea in Biserica", Valea Cucii, Cuca

Amplasarea geografica: in partea de Vest a judetului, comuna Cuca, la 44 km de Pitesti.
Posibilitati de acces: din drumul european E81, sensul spre Rm. Valcea, stanga pe drumul judetean DJ703, aprox 8km.
Mai este cunoscuta si sub denumirea de "biserica de la Gruiul inalt". Este datata la "valeatul 7314" (1805-1806), ctitorul principal fiind Ionu Sateanul, asa cum atesta pomelnicul din lemn de la proscomidiar, alaturi de alti multi contribuitori. Cateva dintre interventiile si reparatiile suferite in decursul timpului au ramas insemnate in barne, precum "1846 martie 16", 1906, 1936 sau 1980 (anul efectuarii unor lucrari de schimbare a sitei).
Avand o turla deasupra pridvorului deschis, acoperisul are o arhitectura impunatoare, cu stresini largi pe console inconjurate de striuri. Planul bisericii este unul dreptunghiular, cu absida altarului decrosata, poligonata. La interior regasim arcul de la bolta naosului, cu profilul "in franghie", precum si suita chenarelor de "zimtisori", pe console care se termina cu "cap de cal".
Apar, de asemenea, crucea cu brate petalate (o reprezentare arhaica a soarelui), o impletitura de vrejuri "in opt", laleaua (pe ancadramentul intrarii), care seamana cu cea de la Dragutesti. Pridvorul are si el diverse crestaturi ornamentale, precum coarnele de berbec. Stalpii sunt elaborati, cu fusuri poligonale sau torsade, avand bazele si capitelurile decorate unitar.
in altar apare de mai multe ori numele unui anume "Calciu zugrav", iar pe icoane - "Dimitrie Zugravul".

Scrie review Biserica de lemn "Intrarea in Biserica", Valea Cucii

Ai vizitat Biserica de lemn "Intrarea in Biserica", Valea Cucii? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii