Romania locurilor frumoase

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului", Barbalani

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului", Barbalani, Cuca

Amplasare geografica: in partea de nord-vest a judetului Arges, ȋn comuna Cuca, sat Barbalani, nr.38.
Posibilitati de acces: acces din E81 (Pitesti-Rm. Valcea), pe DJ703 Moraresti (DN 7) - Cuca, cu ultimii 2 km, drum neasfaltat.
A fost ridicata in anul 1790 de catre Ioan Schiteanul si Draghici. O alta sursa il aminteste drept ctitor pe Dragut din Cotmeana (epistatul manastirii Cotmeana ). Hramul initial a fost "Cuvioasa Parascheva" si nu se cunoaste data la care a primit actualul hram - "Adormirea Maicii Domnului". Deasupra intrarii, pe un panou de lemn, se pastreaza numele celor ce au contribuit la renovarea din anul 1899.
Planul este acela de nava dreptunghiulara, cu altar decrosat, poligonal, cu cinci laturi. Regasim si aici imbinarile in coada de randunica, crestaturi ornamentale, "capul de cal", braul median "in franghie". Singura fereastra care si-a pastrat dimensiunile initiale este cea de pe peretele nordic al navei, celelalte fiind marite, cu pretul sacrificarii braului median de care am amintit.
Pridvorul acum inchis ascunde stalpi, posibil in stilul celor din Carcesti. in biserica s-au pastrat mai multe icoane originare, parte in catapeteasma, posibil realizate de mana aceluiasi Stan zugravul, al carui nume apare si la Barbalani.

Scrie review Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului", Barbalani

Ai vizitat Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului", Barbalani? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii