Romania locurilor frumoase

Varful Vanatarea lui Buteanu - Muntii Fagaras

Varful Vanatarea lui Buteanu - Muntii Fagaras, Judetul Arges

Varful Vanatarea lui Buteanu are 2507 metri inaltime, este situat in centrul Muntilor Fagaras si este al 8-lea varf ca marime din Romania, dupa varfurile Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Vistea Mare (2527 m), Parangul Mare (2519 m) din Muntii Parang, Lespezi (2517 m), Cornul Caltunului (2510 m), Peleaga (2508 m) din Muntii Retezat.
Fiind unul din cele 8 varfuri de peste 2500 m din Fagaras, pe timp de vara, interesul pentru aceasta zona este unul foarte mare in randul amatorilor de drumetii montane.

Datorita pozitiei sale, atunci cand este senin, varful ofera peisaje incantatoare.
Pe timpul iernii, intrucat riscul de avalansa este unul extrem de mare inca de la primele caderi de zapada, accesul este recomandat doar alpinistilor sau turistilor antrenati, cu echipament complet de iarna, coltari, piolet, casca, haine groase tehnice si doar atunci cand conditiile meteo si starea zapezii sunt optime pentru ascensiune.

Traseu montan: Cabana Paltinul - saua Capra - Varful Vanatarea lui Buteanu
Marcaj: triunghi albastru (Lacul Balea - saua Capra) si cruce albastra (saua Capra - Vanatarea lui Buteanu)
Durata: 1 ora si 30 min / in sens invers: o ora
Mentiune: iarna traseul este accesibil doar alpinistilor.

De la cabana Paltinul pornim spre est pe drumul ce are ca destinatie Lacul Balea. Trecem prin sudul statiei de telecabina si prin nordul lacului, iar dupa ce traversam paraul care curge din acesta, la mica distanta spre nord-est, intalnim o poteca marcata cu triunghi albastru ce se indreapta spre saua Caprei.
Continuam urcusul spre sud-est si dupa aproximativ 40 de minute, ajungem in saua Caprei (2315 m altitudine), in poteca de creasta marcata cu banda rosie (saua Caprei - saua Cleopatrei).
Aici se ramifica spre nord-est o poteca marcata cu cruce albastra pe care o urmam prin sudul varfului Vaiuga (2443 m altitudine) si, dupa o jumatate de ora, ajungem in saua Vaiugii (2390 m altitudine) si urmam spre nord un segment scurt de creasta stancoasa, pana atingem varful Vanatarea lui Buteanu (2507 m altitudine), punctul de altitudine maxima al versantului fagarasean nordic.
De aici avem parte de o priveliste de exceptie asupra zonei centrale a masivului.

Localizare Varful Vanatarea lui Buteanu - Muntii Fagaras

Scrie review Varful Vanatarea lui Buteanu - Muntii Fagaras

Ai vizitat Varful Vanatarea lui Buteanu - Muntii Fagaras? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii