Romania locurilor frumoase

Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Prapastiile Zarnestiului (Trasee turistice in Piatra Craiului)

Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Prapastiile Zarnestiului (Trasee turistice in Piatra Craiului), Parcul National Piatra Craiului

Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Prapastiile Zarnestiului (Trasee turistice in Piatra Craiului)
Durata: 2.30-3.30 h
Din fata statiei C.F.R. Zarnesti, catre dreapta, strabatem orasul de la nord-est la sud-vest, in lungul strazii M.I.Metianu. Dupa circa 1 km ajungem in centrul orasului, unde se afla oficiul postal. in continuare, pe aceeasi strada, intalnim din loc in loc cate un stilp indicator care ne arata drumul spre cabanele Gura Raului si Curmatura. Cand am ajuns la podul construit peste valea prin care curge Raul, il traversam si dupa scurta distanta ne abatem spre stanga, pe str. Raului. in fata si catre dreapta se inalta Piatra Mica, munte impadurit pana la crestet, iar in stanga Magura Mica. Apa Raului curge in stanga, pe marginea strazii de-a lungul careia urcam. Dupa circa 40 minute de la statia C.F.R. Zarnesti, ajungem la cabana Gura Raului, semnalata si de un stalp indicator. Din dreptul acesteia suim in panta domoala pe drumul forestier strans intre muntii cu pantele tot mai inclinate, depasind constructiile de captare a izvoarelor denumite Fantanile Domnilor, trecem prin cariera de exploatare a calcarului si ajungem la Fantana lui Botorog, izvor semnalat pe dreapta drumului. Pe un stalp indicator si pe o placa metalica sunt inscrise numele diferitelor obiective ale traseelor turistice, timpul de mers si marcajul fiecarui drum. De la Fantana lui Botorog urmam soseaua forestiera in continuare. Dupa scurta distanta lasam in stanga Podul Magurii (DC 57), iar la circa 150 m de acesta poteca marcata cu cruce rosie a traseului 4.B, care conduce in punctul La Table. De la fantana, in amonte pe sosea, incepe sa apara semnul nostru: banda albastra; dispus pe copaci sau pe stanci, alaturi de marcajul cruce rosie (traseul 4). Dupa circa 1 km de la Fantana lui Botorog intram in Prapastii, denumite uneori si Prapastiile Zarnestilor. Peisajul aspru si impresionant din aceste chei starneste curiozitatea, ochiul drumetului descopera la tot pasul forme de relief frumoase si variate. intr-un jgheab ingust curge Raul Zarnestilor. Cursul lui firav, inexistent uneori, ne poarta gandul spre vremea cand, puternic si navalnic, a lucrat timp de milenii pentru a finisa ceea ce se numeste astazi Prapastiile.
in locul zgomotelor de lupta dintre apa si munte, ne intampina acum freamatul padurii si, atunci cand are apa, sopotul aproape imperceptibil al paraului. Dupa 2 ore de drum de la Zarnesti ajungem la confluenta Raului Zarnestilor cu Vladusca (1000 m alt.). Aici se ramifica spre stanga traseul 4, marcat cu semnul cruce rosie, in lungul vaii Vladusca. Din punctul de confluenta, drumul nostru continua catre dreapta prin chei. Peretele ce formeaza flancul drept al vaii apartine Piscului Martoiu, picior de munte alungit din abruptul rasaritean al Pietrei Craiului, iar cel din stanga este al Zanoagei. Dupa scurta distanta trecem pe la gura vaii Zanoagei, adancita in dreapta, dincolo de care, la cateva sute de metri, ajungem la confluenta vaii Curmaturii cu valea Cheii, ultima denumita de localnici valea Brusturetului. Din gura vaii Curmaturii avem doua posibilitati de a continua ascensiunea: pe traseul vechi sau pe traseul nou. Poteca de pe traseul vechi urmeaza firul vaii Curmaturii circa 60 m apoi, fara alt reper, se angajeaza in urcus direct pe versantul drept al vaii (stanga cum urcam) si razbeste dupa o vreme pe culmea piscului Coltului Scris, unde se uneste cu traseul nou, ce vine din stanga, din valea Cheii. Parcursul traseului nou urmeaza drumul forestier de pe valea Cheii, zisa si a Brusturetului. Dupa circa 1 km paraseste valea Cheii, marcajul conducand catre dreapta, pe un drum secundar. Acesta incinge initial tot versantul estic al Piscului Curmaturii si, cand trece pe cel nordic, face jonctiunea cu traseul vechi. Din punctul de jonctiune a traseelor, drumul, in urcus usor, are directia generala nord. El ramane in preajma liniei de cumpana a Piscului Curmaturii pana in apropierea poienii Curmatura, unde se afla si stana veche. Un stalp indicator, aflat in apropierea stanei, arata ramificatia traseelor spre satul Pestera (traseul 16) si punctul "La Table (traseul 15). Orientati catre dreapta, pe langa stana, coboram de-a coasta prin padure, traversand cateva paraie. La capatul acestui pasaj, ajungem in valea Curmaturii, unde poteca, orientata la stanga, in lungul vaii, urca pana la marginea padurii de molid ce se vede in fata. inainte de a intra in padure, se ramifica spre stanga traseul 14, care conduce prin Padinile Frumoase, la Creasta Nordica, in preajma refugiului de la Varful Ascutit. De la intrarea in padure, poteca se orienteaza catre dreapta, ajungand (dupa circa 120 m) la cabana Curmatura, unde prima portiune a drumului ia sfarsit. De mentionat ca se poate merge si pe traseul vechi intrarea facandu-se in apropiere de marcajul de intrare (inceperea urcarii din Prapastii) acest traseu fiind nemarcat(mai sunt urmele marcajului vechi) dar foarte frumos.

Scrie review Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Prapastiile Zarnestiului (Trasee turistice in Piatra Craiului)

Ai vizitat Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Prapastiile Zarnestiului (Trasee turistice in Piatra Craiului)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii