Romania locurilor frumoase

Schitul de la Coltul Chiliilor

Schitul de la Coltul Chiliilor, Parcul National Piatra Craiului

Schitul de la Coltul Chiliilor este cel mai vechi asezamant religios atestat pe teritoriul Zarnestenilor (1421). A fost construit sub coltul muntelui ca loc de refugiu din calea turcilor si tatarilor, fiind incendiat impreuna cu chiliile in anul 1718 din ordinul autoritatilor imperiale. Localnicii, insa, au continuat traditia, venind in fiecare an la schit impreuna cu preotii satului; in pestera de sub stanca amenajandu-se un altar si o toaca din sina de fier.
In prima parte a secolului al XX-lea, schitul va purta numele "Capela Sfintei Cuvioase Paraschiva", cu hramul pe 14 octombrie. In prezent pe locul fostului schit este ridicata o frumoasa manastire.

In muntii Piatra Craiului, intr-o stanca aflata pe inaltimi, exista o pestera in care se afla o bisericuta straveche. Pana a se ajunge la schitul propriu-zis exista intr-o poiana, din mijlocul careia tasneste un izvor, despre care se spune ca este cu apa vindecatoare, ca a tamaduit prin vreme o multime de oameni bolnavi. Credinta locala, veche de secole, spune ca "veneticul care soarbe cu pofta din apa cristalina a izvorului nu va uita niciodata Coltul Chiliilor". In bisericuta din pestera stancile sunt crapate, peretii jilavi, grota intunecoasa, dar cu sute de icoane agatate de peretii luciosi, cu un altar crescut precum o stalactita din piatra muntelui, cu zidurile afumate de la milioane de lumanari care au ars aici.
Pestera are usa inalta, de lemn cafeniu. E foarte frig inauntru, chiar si vara, in august, preotii slujesc adesea cu fulare la gat si bunde de blana pe umeri. Ciudat, in "biserica" aceasta se coboara. Se coboara de-a binelea, destul de abrupt, tot mai adanc, in maruntaiele stancii, si trebuie sa ne plecam capetele din pricina "plafonului" boltit. Pestera se sfarseste brusc, in spatele cortinei albastre si jilave ce acopera altarul. Sunt sute de icoane fixate in piatra. Sunt icoane obisnuite, aduse de oameni obisnuiti.
De-a dreptul uimitor e din ce-a fost inceput si astazi terminat schitul. Din ramasitele celei mai blamate cladiri comuniste ale regiunii Zarnestiului si din ramasitele studioului celui mai banos film hollywoodian turnat vreodata in Romania.
Consideram ca, Schitul "Coltul Chiliilor" trebuie inclus in circuitele turistice ecumenice asa cum este inclus Casteul Bran sau manastirile din Tara Fagarasului.

Localizare Schitul de la Coltul Chiliilor

Scrie review Schitul de la Coltul Chiliilor

Ai vizitat Schitul de la Coltul Chiliilor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii