Romania locurilor frumoase

Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Poiana Zanoaga (Trasee turistice in Piatra Craiului)

Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Poiana Zanoaga (Trasee turistice in Piatra Craiului), Parcul National Piatra Craiului

Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Poiana Zanoaga (Trasee turistice in Piatra Craiului)
Durata: 2.30-3h.
Din fata statiei C.F.R. Zarnesti, catre dreapta, strabatem orasul de la nord-est la sud-vest, in lungul strazii M.I.Metianu. Dupa circa 1 km ajungem in centrul orasului, unde se afla oficiul postal. in continuare, pe aceeasi strada, intalnim din loc in loc cate un stilp indicator care ne arata drumul spre cabanele Gura Raului si Curmatura. Cand am ajuns la podul construit peste valea prin care curge Raul, il traversam si dupa scurta distanta ne abatem spre stanga, pe str. Raului. in fata si catre dreapta se inalta Piatra Mica, munte impadurit pana la crestet, iar in stanga Magura Mica. Apa Raului curge in stanga, pe marginea strazii de-a lungul careia urcam. Dupa circa 40 minute de la statia C.F.R. Zarnesti, ajungem la cabana Gura Raului, semnalata si de un stalp indicator. Din dreptul acesteia suim in panta domoala pe drumul forestier strans intre muntii cu pantele tot mai inclinate, depasind constructiile de captare a izvoarelor denumite Fantanile Domnilor, trecem prin cariera de exploatare a calcarului si ajungem la Fantana lui Botorog, izvor aflat pe dreapta drumului. Pe un stalp indicator si pe o placa metalica sunt inscrise numele diferitelor obiective ale traseelor turistice, timpul de mers si marcajul fiecarui drum. Din dreptul Fantanii lui Botorog, drumul nostru se orienteaza catre dreapta, fiind semnalat si de un stalp indicator. Drumul, marcat abia de aici inainte, ne conduce in urcus domol de-a lungul Padinei lui Danisor, vale adancita in stanga noastra. Curand traversam valea pe malul ei drept si, urcand de-a lungul unor serpentine largi conturate prin padurea de foioase, ajungem (dupa 45 minute) la un izvor, amenajat in dreapta drumului. Dincolo de acesta, locurile devin mai inclinate, iar in dreapta se adancesc viroage prin care clipocesc paraie firave ce isi au izvoarele ceva mai sus.
Urcusul in aceasta zona este mai greu, dar sfarseste dupa scurta distanta in golul ocupat de poiana Zanoaga. Abatandu-ne usor catre dreapta, urcam in diagonala prin marea poiana. in mijlocul ei deosebim un stalp indicator, din dreptul caruia, catre dreapta, incepe traseul 17 (marcat cu punct albastru) peste Piatra Mica. Ultima portiune a traseului spre cabana Curmatura o parcurgem prin padure, intrezarind cand si cand abruptul rasaritean si Creasta Nordica a Pietrei Craiului. La iesirea din padure, dintr-un loc deschis, vedem in stanga Poiana din Mijloc, punctata de cateva case, iar la dreapta, peste molidis, Galbenoasa, perete de culoare ruginie, pe verticala caruia se desfasoara traseul alpin denumit Fisura de Cristal. Dupa circa 3 ore de mers, socotite de la Zarnesti, ajungem la cabana Curmatura (1470 m alt.), unde ia sfarsit prima parte a traseului marcat cu banda galbena.

Scrie review Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Poiana Zanoaga (Trasee turistice in Piatra Craiului)

Ai vizitat Traseul Zarnesti - Cabana Curmatura prin Poiana Zanoaga (Trasee turistice in Piatra Craiului)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii