Romania locurilor frumoase

Traseul turistic: Valea Argesului si Transfagarasanul

Traseul turistic: Valea Argesului si Transfagarasanul, Judetul Arges

1. Denumirea rutei: Valea Argesului si Transfagarasanul
2. Tematica rutei: Culturala, Istorie, Religie
3. Descrierea obiectivelor turistice incluse in ruta:

Muzeul Judetean Arges, aflat in fosta cladire a Prefecturii, construita intre anii 1889 - 1899, cu sectiile de Istorie, stiintele naturii, Galeria de Arta Naiva, Muzeul Sportului Argesean, Galeria de Arta "Rudolf Schweitzer Cumpana" si Planetariul.

Biserica Domneasca "Sf Gheorghe", situata in centrul orasului, inceputa in sec. al XVI-lea, continuata si refacuta de Matei Basarab si finalizata de domnitorul Constantin serban in 1656.

Parcul Trivale, amenajat in anii 1900 intr-un cadru deosebit, cuprinde o gradina zoologica, locuri de agreement, spatii de cazare si masa. Schitul Trivale a fot inceput in 1674 si finalizat in 1678-1688. Biserica a fost pictata de Ioasaf Grecu in 1731.

Parcul strand este situat pe malul raului Arges si cuprinde locuri de agreement si sport - plimbari cu barca, curse de carturi, terenuri de fotbal, tenis, handball si patinoar artificial, locuri de joaca pentru copii, etc.

scoala Populara de Arte si Meserii Pitesti (Casa Fostiropol) construita in 1900, in stil neoclasic-eclectic, declarata monument national.

Teatrul Al. Davila, refacut in 1948 si renovat in 1973 cand s-au adaugat vitralii si doua fresce pictate de Sorin Ilfoveanu, Dan Broscateanu si stefan Caltita. in 1974 s-a inaugurat sala Studio 125, proiectata de Liviu Ciulei

Colegiul National "Ion.C. Bratianu", institutie scolara infiintata in 1866. Aici, au studiat, printre altii, Ion Minulescu, Ion Barbu, Vladimir Streinu, Emil Constantinescu.

Primaria municipiului Pitesti, data in folosinta in 1933. in piata din fata primariei este Fantana Muzicala, care ofera un spectacol de lumini si muzica, pe timpul verii, dupa ora 21:00.

Galeria de Arta Naiva "Rudolf Shcweitzer Cumpana" situata in fosta primarie, construita in 1866.

Muzeul National Bratianu, aflat la 6 km de Pitesti, pe DN7, drumul vechi spre Bucuresti, este conacul celei mai mari familii de liberali, unde regi, celebritati politice, culturale si istorice le-au trecut pragul de-a lungul timpului. Constructia a inceput-o Ion C. Bratianu in 1858, apoi Ionel Bratianu a transformat-o intre anii 1889 - 1925. Muzeul reconstituie atmosfera Romaniei de dupa obtinerea independentei din 1877 si pana aproape de cel de-al al doilea Razboi Mondial. Aici au trait si lucrat trei dintre prim-ministrii Romaniei .

Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti il putem gasi pe acelasi drum, DN7, la vreo 10 km de Pitesti, fiind infiintat la 7 iunie 1939 de catre Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu. Muzeul actual se intinde pe o suprafata de 14 ha, cu peste 30 de gospodarii taranesti. Aici putem vizita Conacul Golestilor - construit in 1640, scoala de la Golesti - prima scoala moderna cu predare in limba romana care a functionat intre 1826 si 1830, sectia de etnografie si arta populara a judetului Arges, sectia de istorie. Aici si-a trait ultimele zile din viata Tudor Vladimirecsu, intre 18 - 21 mai 1821.

Conacul "Dinu Lipatti", apartinand celebrului pianist (1917-1950), elevul marelui George Enescu, se afla in Ciolcesti, Leordeni, pe acelasi DN 7, la 30 km de Pitesti.

Prima oprire, la aproximativ. 10 km, poate fi comuna Budeasa, cu lacul de acumulare care este folosit pentru competitii sportive nationale si internationale. Pe malul lacului Budeasa se gasesc mai multe plaje private, pentru iubitorii de soare si distractie. Pe timpul verii se organizeaza Festival Folk, pentru nostalgici. in drum spre Balea Lac, putem vizita urmatoarele :

Biserica Izvoarelor de leac, cu sapte izvoare tamaduitoare, se afla in comuna Merisani, la 6 km, in stanga, de la indicatorul spre Valcele, este locul unde s-au oprit Mircea cel Batran, Vlad tepes, Mihnea Turcitul si alti domnitori si pelerini, pentru rugaciune, meditatie si pentru a bea din apa izvoarelor.

Comuna Bradulet - La iesirea din Merisani, puteti sa o luati la dreapta pe DJ 703I si sa parcurgeti aproximativ 37 km. Strabatuta de raul Valsan (in care se gaseste Aspretele, o fosila vie veche de peste 65 mil. de ani, monument al naturii, descoperit in 1957), comuna Bradulet este faimoasa pentru izvoarele terapeutice, cel mai bun cascaval si frumusetea peisajului - paduri de fag, mesteacan conifere, livezi de pruni si meri, flora si fauna diversificata. Izvorul cu apa minerala a stat la baza construirii bailor din Bradet, astazi Spital de recuperare pentru bolile reumatologice.

Schitul Bradet este un obiectiv de o frumusete rara, vechi de peste 6 secole, asezat pe partea dreapta a drumului principal ce strabate localitatea. Este format din Biserica inaltarea Domnului, turnul clopotnita din sec. 18 si zidul din incinta, inclus in lista monumentelor istorice de patrimoniu. Biserica pare o replica a Manastirii Cozia si a fost construita numai de mesteri romani. Multe obiecte de cult pretioase, pictura murala si exterioara, micul muzeu cu obiecte de patrimoniu- carte bisericeasca veche, Biblia Lutherana scrisa in germana veche, icoane, manuscrise vechi de secole, fac ca acest edificiu sa fie unic in zona.

Manastirea Robaia din Musatesti, la 10 km de Bradet si la 17 km de Curtea de Arges nu trebuie ratata. Atestata pe la 1654, te cucereste prin simplitate, frumusete si liniste. Aici sunt ateliere unde maicile lucreaza vesminte preotesti. in apropiere este Fantana de leac, un izvor cu apa rece.

Manastirea Tutana, un ansamblu de monumente istorice: biserica, turnul-clopotnita, casa domneasca a lui Mihnea Turcitul si chiliile situate la limita incintei se afla pe DN 7C, apropiindu-ne de Curtea de Arges, in comuna Baiculesti. Manastirea Tutana exista inca de pe vremea lui Basarab cel Tanar, domnul tarii Romanesti (1477-1482).

Orasul Regal Curtea de Arges leaga Pitestiul de Sibiu prin Muntii Fagaras, pe DN 7C - Transfagarasan. Acest drum se intersecteaza cu soseaua nationala DN 73C, care duce spre est la Campulung (45 km) si spre vest la Ramnicu Valcea (36 km). Din nordul orasului, din DN7C se ramifica soseaua judeteana DJ703H, care duce spre nord-vest la Valea Danului, suici si Salatrucu si DJ 703I care duce spre Valea Iasului, Musatesti si Bradulet. Prima capitala a tarii Romanesti, cu o vechime de peste 7 secole, de care isi leaga numele Basarab I, pastreaza cele mai importante edificii bizantine de pe teritoriul Romaniei. Aici s-au nascut domnitorii Neagoe Basarab, Vlaicu Voda, Mircea cel Batran dar si Urmuz si Florian stefanescu-Goanga. Curtea de Arges a capatat statutul de oras regal in 1886, atunci cand regele Carol I desemneaza Catedrala Manastirii Curtea de Arges ca necropola regala. Carol I construieste de asemenea calea ferata care leaga Curtea de Arges de Pitesti si Bucuresti, inaugurata in noiembrie 1898.

Ansamblul Curtii Domnesti (sec. al IV-lea), cu Biserica Domneasca Sf. Nicolae si Biserica San Nicoara te intampina la intrare in oras, iar alaturi statuia primului domn al tarii Romanesti, Basarab I.. Arhitectura Bisericii Domnesti este dupa modelul clasic bizantin. Naosul adaposteste o necropola voievodala.

Muzeul de etnografie D. Norocea pictor, restaurator, in perioada 1914-1924 a lucrat la restaurarea picturii Bisericii Domnesti, a introdus in tara tehnica mozaicului. inre anii 1922-1923 si-a construit o casa, care din anul 1969 gazduieste expozitia de etnografie si arta populara a Muzeului Curtea de Arges: obiecte mestesugaresti, costume populare, picturi, tesaturi.

Muzeul municipal, inaugurat in anul 1969, are peste 12.000 piese muzeistice organizate in 7 sali corespunzatoare diferitelor perioade ale istoriei orasului. Sunt expuse documente, portretele voievozilor din Arges, paftale, medalii, decoratii, inele, sigilii, sabii, o bogata colectie de numismatica dacica, romana, bizantina, medievala (tezaurul de monede de la Carol Robert).

Casa de Cultura "George Toparceanu, de pe str. Castanilor, functioneaza in casa stefanescu-Goanga, construita in sec. XVIII.

Biserica Olari, a fost construita in secolele XVI si XVII de mesterii olari din Curtea de Arges, care au creat prima breasla si au construit si propria biserica, in stil moldovenesc. A fost amintita pentru prima data in 1687. Biserica este unicat in aceasta parte a tarii prin prezentarea mortii pe peretele de est al bisericii.

Manastirea Curtea de Arges cea mai cunoscuta constructie arhitecturala, ctitorita de Neagoe Basarab (1512-1521), a carui statuie se afla in apropiere. Aici intre anii 1437-1439, Vlad Dracul a construit mitropolia tarii romanesti. Zidurile ei au fost daramate in anul 1512 de Neagoe Basarab, pentru a ridica aceasta manastire. El a incredintat constructia manastirii legendarului mester Manole, care intre 1514 si 1517, cu pretul propriei sale vieti si al vietii sotiei sale, prinsa vie in zidurile bisericii, a realizat acest edificiu. Neagoe Basarab nu a ajuns sa vada terminarea constructiei. in 1526, ginerele sau, Radu de la Afumati a fost cel care a terminat-o, cu ajutorul mesterului Dobromir, realizatorul picturilor interioare.intre anii 1875-1886, in urma unui nou incendiu, s-a efectuat ultima restaurare de catre francezul André Lecomte du Nouy, care a degajat peretii de pictura originala si in locul lor au aparut picturile fratelui sau, Jean Jules Antoine. in interior, atrage atentia grupul celor 12 coloane, reprezentand pe cei 12 Sfinti Apostoli, tablourile Regelui Carol I si al reginei Elisabeta, Evanghelia scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. in biserica se afla criptele lui Neagoe Basarab, Radu de la Afumati si ale cuplurilor regale Carol I si Elisabeta, Ferdinand si Maria. Decoratia exteriorului este executata in stil oriental.

Palatul Episcopal se afla in spate, construit intre 1886-1890 in stil german si folosit ca resedinta regala de vara de Carol I.

Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala, inceputa in 2009, adaposteste mormintele Regelui Mihai si Reginei Ana, Regelui Carol II si reginei mama Elena. Tot aici au fost mutate moastele Sf. Filofteia.

Fantana mesterului Manole ridicata in 1804 se afla in parcul de langa manastirii. Legenda spune ca mesterul Manole, pentru a opri daramarea peretilor, si-a zidit in zidurile manastiri sotia. Cand domnitorul a vazut minunata constructie i-a intrebat pe cei 10 mesteri daca mai pot construi o manastire si mai frumoasa decat aceasta. Mesterii au raspun afirmativ, iar domnitorul, pentru a impiedica construirea unei manastiri mai frumoase, a dispus demolarea schelelor, iar mesterii au ramas blocati pe acoperis. Ei si-au facut aripi din sindrile si s-au aruncat, dar toti au murit.in locul unde s-a prabusit mesterul Manole a aparut un izvor, fantana mesterului Manole.

Cula Sultanica din suici, se afla pe malul Topologului, la circa 14 km de Curtea de Arges, pe drumul 73C. A fost construita de capitanul stefan Balota la sfarsitul sec. al XVIIIlea, apoi a devenit leaganul familiei Bratianu, dupa casatoria lui Ene Bratianu cu fata capitanului. Edificiul poarta numele de Sultanica de la Sultana, fata lui Ene Bratianu. Aceasta a fost restaurata in 2015.

Manastirea Valeni, ctitorita intre 1691-1692 se afla pe acelasi drum, la 23 km de Curtea de Arges, in localitatea. Salatruc. Aici gasim o colectie importanta de obiecte bisericesti. Mama lui George Toparceanu a lucrat ca tesatoare de covoare la manastire, iar poetul a urmat 3 clase primare la suici.

Cetatea Poenari, inceputa de Vlad tepes in sec. al XIVlea ca post de fortareata contra otomanilor, se afla , pe partea stanga a soselei, inainte de a ajunge la barajul Vidraru se afla Dealul Cetatuia, pe un varf de stanca situandu-se. O scara de 1480 de trepte urca de la poalele muntelui, din sosea, pana la ruine. Pentru siguranta turistilor, scarile au fost imprejmuite de un gard electric, pentru a tine ursii departe.

Barajul Vidraru, amplasat la intrarea Argesului in chei, a fost inaugurat in 1966, are o inaltime de 165 m, o latime de 305 m si o lungime de 14 km. Lacul are o suprafata de 1000 ha si un volum de 465 mil. m.c. Este populat cu diferite specii de pesti, se practica diferite sporturi nautice si plimbari cu vaporasul pina la cabana Cumpana. Aceasta se afla la 45 km de Curtea de Arges, pe malul vestic al lacului Vidraru.

Omul de Fier sau Monumentul Electricitatii sau amplasat in zona, a fost realizat in 1965 de sculptorul C. Popovici. Acesta il infatiseaza pe Prometeu cu fulgerul in mana, ca simbol al electricitatii.

Tranfagarasanul, drum strategic construit intre 1970-1974 leaga Pitestiul de Sibiu si are o lungime de 151 km. Trece peste 830 de podete si 27 de viaducte. Tunelul Capra-Balea, cel mai lung tunel rutier din tara, are o lungime de 887 m, trotoar pentru pietoni si este iluminat electric si ventilat. Imediat ce intra in judetul Sibiu, Tranfagarasanul ajunge la Cabana Balea Lac, situata la o altitudine de 2027 m, pe o mica peninsula a lacului glaciar Balea. Pe acest traseu, poti oricand sa te opresti, sa mananci sau sa te cazezi intr-una dintre numeroasele cabane sau pur si simplu sa admiri frumusetea inca salbatica a "celui mai frumos drum din lume" dupa unii jurnalisti. Dar nu te opri sa dai mancare la ursi sau sa-i filmezi, daca nu esti campion la atletism, sunt periculosi! Daca nu ai fost cuminte si te-ai ratacit pe munte, suna salvamontistii argeseni, intotdeanua la datorie, care isi au Refugiul la Cota 2000. si niciodata sa nu rupi bujorul de munte, chiar daca este foarte frumos, pentru ca este pe cale de disparitie si ocrotit de lege! si cand pleci, strange si gunoiul, te rugam!

Canionul Valea lui Stan. Accesul in canion incepe chiar din Transfagarasan, la cca 3 km in amonte de Cetatea Poenari si 2 km in aval de baraj. Lungimea circuitului este de aproximativ. 9 km, durata traseului fiind de 4-5 ore, mediu spre dificil. Este singurul canion amenajat turistic din Muntii Fagaras cu scari metalice cu balustrada, verticale sau prinse in coasta muntelui, suspendate deasupra celor 6 cascade de diverse dimensiuni. Urci apoi spre Poiana Calugarita, cobori spre lacul Vidraru si mai ai 2 km pe drumul de contur pana la baraj

Poienile Valsanului. Pornind din Bradet, urmand valea raului ajungi in Poienile Valsanului. Dupa 15 km, o sa vedeti barajul Valsan, iar dupa 1 km incepeti urcusul spre stanga unde ajungeti in saua Scarisoara. Urcati spre vf. Galbena (2.400 m), lacul Galbena si apoi pe vf. Moldoveanu (2.544 m).

Muntii Fagaras, cu cele mai mari inaltimi din Romania, vf. Moldoveanul - 2.544 m si vf. Negoiul - 2.535 m, ofera posibilitatea practicarii drumetiilor si alpinismului. Fauna este bogata si variata, incepand cu capra neagra, ursul, jderul, cerbul, rasul, caprioara, pisica salbatica, mistretul, vulturul plesuv brun si cocosul de munte.

Parc de aventura Dracula, la Capataneni (tiroliana, tir cu arcul, tir cu pusc, trasee)

Parcul din Lemn- zona Piscul negru, Arefu (tiroliana, tir cu arcul, drumetii, sporturi de iarna)

4. Lungimea totala a rutei: aproximativ120 Km
5. Durata: Pitesti - Transfagarasan 3 h
6. Beneficiarii: Grupurile tinta constau in totalitatea turistilor existenti si potentiali, care doresc sa viziteze zona Pitesti, valea Argesului si Transfagarasanul si sa se informeze in legatura cu istoria obiectivelor turistice, cu obiceiurile si traditiile din zona, etnografie, sa isi petreaca timpul liber si sa se relaxeze aici.
7. Descrierea rutei: Denumirea de Transfagarasan provine de la prefixul "Trans" si "Fagaras" deoarece drumul leaga Muntenia de Transilvania, strabatand Muntii Fagaras, cei mai inalti munti din Romania. Drumul spre Transfagarasan porneste din Pitesti si urca valea raului Arges, trecand si prin orasul Curtea de Arges. Drumul Transfagarasan trece si prin fata hidrocentralei Vidraru, iar in apropierea cetatii Poenari, drumul urca pe serpentine si viaducte.
Traseul Transfagarasan trece prin trei tunele mai scurte si ajunge pe Barajul Vidraru, de 307 m, care leaga Muntii Pleasa si Vidraru. Dupa baraj, drumul continua lasand pe partea stanga Lacul Vidraru si continuand sa urce cursul vaii raului Capra. Pana in golful alpin, langa Cabana Capra, drumul ajunge pana la intrarea sudica a tunelului Capra-Balea, pe sub creasta Muntilor Fagaras, intre Varfurile lezerul Caprei (2414 m) si Paltinul (2398 m).

in partea nordica a drumului, Transfagarasanul trece si prin rezervatia naturala Golful Alpin al Muntilor Fagaras, intre Podragu-Suru si Valea Balii. Drumul trece pe langa lacul glaciar Balea si urmeaza o coborare abrupta in serpentine, pe o lungime de 13 km. Ulterior, Transfagarasanul trece prin apropierea cascadei Balea, cea mai mare cascada in trepte din Romania, aflata la o altitudine de aproximativ 1230 m. Drumul continua si ajunge la Cabana Balea Cascada, iar de acolo pana la intersectia cu DN1, in apropiere de comuna Cartisoara mai sunt aproximativ 21 de km.

8. Transport: autoturism propriu, autocar, microbuz
9. Localitati de tranzit: Budeasa-Merisani-Bradulet-Bradet-Baiculesti-Curtea de Arges-Salatruc
10. Unitati de cazare si de alimentatie: Casa Lazaroiu, Hotel PosadaVidraru, Complex turistic Capra, Hotel Piscu Negru, Hotelul de Gheata Balea Lac
11. Posibilitati de agrement: Canionul Valea lui Stan, Parc de aventura Dracula, Parcul din Lemn
12. Centre de informare turistica: Pitesti, Curtea de Arges

Scrie review Traseul turistic: Valea Argesului si Transfagarasanul

Ai vizitat Traseul turistic: Valea Argesului si Transfagarasanul? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii