Romania locurilor frumoase

Traseul turistic: Valea Argeselului si Culoarul Rucar - Bran

Traseul turistic: Valea Argeselului si Culoarul Rucar - Bran, Judetul Arges

1. Denumirea rutei: Valea Argeselului si Culoarul Rucar- Bran
2. Tematica rutei: Culturala, Istorie, Religie
3. Descrierea obiectivelor turistice incluse in ruta:

Muzeul Judetean Arges, aflat in fosta cladire a Prefecturii, construita intre anii 1889 - 1899, cu sectiile de Istorie, stiintele naturii, Galeria de Arta Naiva, Muzeul Sportului Argesean, Galeria de Arta "Rudolf Schweitzer Cumpana" si Planetariul.

Biserica Domneasca "Sf Gheorghe", situata in centrul orasului, inceputa in sec. al XVI-lea, continuata si refacuta de Matei Basarab si finalizata de domnitorul Constantin serban in 1656.

Parcul Trivale, amenajat in anii 1900 intr-un cadru deosebit, cuprinde o gradina zoologica, locuri de agreement, spatii de cazare si masa. Schitul Trivale a fot inceput in 1674 si finalizat in 1678-1688. Biserica a fost pictata de Ioasaf Grecu in 1731.

Parcul strand este situat pe malul raului Arges si cuprinde locuri de agreement si sport - plimbari cu barca, curse de carturi, terenuri de fotbal, tenis, handball si patinoar artificial, locuri de joaca pentru copii, etc.

scoala Populara de Arte si Meserii Pitesti (Casa Fostiropol) construita in 1900, in stil neoclasic-eclectic, declarata monument national.

Teatrul Al. Davila, refacut in 1948 si renovat in 1973 cand s-au adaugat vitralii si doua fresce pictate de Sorin Ilfoveanu, Dan Broscateanu si stefan Caltita. in 1974 s-a inaugurat sala Studio 125, proiectata de Liviu Ciulei

Colegiul National "Ion.C. Bratianu", institutie scolara infiintata in 1866. Aici, au studiat, printre altii, Ion Minulescu, Ion Barbu, Vladimir Streinu, Emil Constantinescu.

Primaria municipiului Pitesti, data in folosinta in 1933. in piata din fata primariei este Fantana Muzicala, care ofera un spectacol de lumini si muzica, pe timpul verii, dupa ora 21:00.

Galeria de Arta Naiva "Rudolf Shcweitzer Cumpana" situata in fosta primarie, construita in 1866.

Muzeul National Bratianu, aflat la 6 km de Pitesti, pe DN7, drumul vechi spre Bucuresti, este conacul celei mai mari familii de liberali, unde regi, celebritati politice, culturale si istorice le-au trecut pragul de-a lungul timpului. Constructia a inceput-o Ion C. Bratianu in 1858, apoi Ionel Bratianu a transformat-o intre anii 1889 - 1925. Muzeul reconstituie atmosfera Romaniei de dupa obtinerea independentei din 1877 si pana aproape de cel de-al al doilea Razboi Mondial. Aici au trait si lucrat trei dintre prim-ministrii Romaniei .

Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti il putem gasi pe acelasi drum, DN7, la vreo 10 km de Pitesti, fiind infiintat la 7 iunie 1939 de catre Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu. Muzeul actual se intinde pe o suprafata de 14 ha, cu peste 30 de gospodarii taranesti. Aici putem vizita Conacul Golestilor - construit in 1640, scoala de la Golesti - prima scoala moderna cu predare in limba romana care a functionat intre 1826 si 1830, sectia de etnografie si arta populara a judetului Arges, sectia de istorie. Aici si-a trait ultimele zile din viata Tudor Vladimirecsu, intre 18 - 21 mai 1821.

Conacul "Dinu Lipatti", apartinand celebrului pianist (1917-1950), elevul marelui George Enescu, se afla in Ciolcesti, Leordeni, pe acelasi DN 7, la 30 km de Pitesti.

Catedrala "Sf. Petru si Pavel" Mioveni. Constructia troneaza in centrul orasului, definind practic blazonul arhitectonic al orasului, fiind una dintre cele mai impunatoare de acest gen din tara. in anul 1992, existand doar o singura biserica in orasul Mioveni, iar numarul locuitorilor fiind in crestere prin dezvoltarea industriei locale, noua catedrala a fost proiectata la dimensiuni impresionante, fiind in prezent cel mai mare locas de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului.

Lingura de lemn uriasa de la Mioveni, detinatoare a unui record omologat in celebra Guinness Book of Records, masoara 17,79 m lungime si 1,50 m in cel mai lat punct (lungimea causului cu brate) si a fost realizata in 14 zile de catre mesterul popular Ion Rodos si fiul acestuia, Gheorghe Rodos, fiind o adevarata opera de arta, ornata cu motive populare traditionale si cu sigla orasului Mioveni.

Cula Racovita se afla in cartierul cu acelasi nume, fiind o constructie intarita, specifica acestei zone, inaltata in anul 1797, sub forma unui cub cu trei nivele. Ctitorita in 1850 de preotul Nicolae Racoviceanu, cu arcade in stil bizantin. Cula Racovita are o forma paralelipipedica, sub forma de turn, cu baza patrata, cu latura de 8.5m si inaltime considerabila de circa 20m. Grosimea zidurilor este de aproximativ un metru.

Manastirea Vieros din Mioveni. O echipa de arheologi de la Muzeul Judetean Arges a descoperit vestigii vechi de cateva sute de ani la opera a boierilor Golesti datand din anii 1573-1575. De asemenea, sapaturile au pus in evidenta urme ale unor constructii din secolele XVI, XVIII si XIX (anexe ale manastirii). A fost identificat, de asemenea, si traseul unui canal de aductiune a apei, construit la inceputul secolului al XVIII-lea. Cercetarile arheologilor au mai scos la iveala placi de teracota pe care sunt reprezentate un vultur bicefal, un scut incadrat de patru capete de turc.

Manastirea Corbii de Piatra, o bijuterie a judetului Arges. Este cea mai veche manastire rupestra din tara noastra sapata intr-un perete masiv de stanca (secolul XIV). Ea gazduieste cel mai vechi ansamblu de pictura (700 de ani) si este singurul lacas de cult din Romania care are doua altare functionale pe acelasi naos. Cale de acces: Campulung - DN73 - (spre Curtea de Arges) - Domnesti - DJ 731 (spre Nucsoara) - sat Jgheaburi.

Manastirea Valea Manastirii, pe DN73 spre Campulung, o manastire ortodoxa, mai putin cunoscuta, insa de o minunatie rara, aflata in satul omonim din comuna titesti, judetul Arges. Manastirea este vietuita de calugari, cu toate ca numarul acestora este unul deosebit de mic (anul 2009 gaseste manastirea cu doar 3 vietuitori).

Parcul dendrologic Mihaesti este situat in localitatea cu acelasi nume, ocupand o suprafata de 65 ha. Reprezinta o amenajare dendrologica si peisagistica de exceptie, opera a ilustrului initiator de rezervatii naturale nationale ing. Iuliu Moldovan, al carui bust este amplasat in zona centrala a parcului. Lucrarile de amenajare au inceput in perioada 1895-1901, iar in 1935 se creeaza partea dendrologica.

Manastirea Aninoasa este un monument istoric si arhitectural de traditie brancoveneasca, suprinzator de frumoasa si eleganta. Numele manastirii si al localitatii provine de la padurile de arini, care se intindeau pe colinele din imprejuri si se prezinta ca un ansamblu arhitectonic de tradiitie brancoveneasca, avand o incinta dreptunghiulara prevazuta cu un turn-clopotnita, chilii si paraclis, construita in anul 1677, de catre boierul clucer Tudoran Vladescu.

Castul Roman Jidova, in apropiere de Campulung, cea mai importanta si mai bine pastrata constructie militara de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus, fiind singura edificata din piatra.

Biserica Sf. Iacob si Ansamblul Baratia Campulung cu hramul Sfantul Iacob, este un monument istoric si de arhitectura din municipiul Campulung. Edificiul, construit in secolul al XIII-lea, este cel mai vechi lacas de cult al Diecezei de Bucuresti

Muzeul Municipal Campulung a fost oficial infiintat in 1889 prin decret semnat de Grigore Tocilescu, directorul de atunci al Comisiei monumentelor istorice si a fost printre primele muzee din Romania.

Manastirea Negru Voda din Campulung-Muscel. Aceasta a fost ctitorita in anul 1215, prin traditie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru, urmand a fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire.

Meteora Romaniei sau Schitul Cetatuia Negru Voda. Situata la 22 km sud-est de Campulung, pe soseaua nationala Campulung-Targoviste-Bucuresti, pe frumoasa vale a Dambovitei, intre satele Cetateni si Cotenesti. Accesul din DN73A se face pe o poteca montana. Traversam un pod si incepem sa urcam (spre dreapta) serpentinele ce duc la manastire. Cum iesi din comuna Cetateni, brusc in fata ta, se va arata un relief aparent ciudat, diferit dar impresionant. Este modalitatea naturii de a te avertiza ca urmeaza ceva frumos si unic, un loc special din judet, Schitul Cetatuia Negru Voda.

Manastirea Namaiesti. De la Campulung plecam la Rucar, ne oprim cateva minute la Namaesti, la manastirea de calugarite. Legendele manastirii unesc povestea bisericutei din grota de un pastor care ar fi dormit cu oile pe stanca in care este daltuita biserica. Se spune, din batrani, ca acestuia i s-ar fi aratat in timpul noptii insasi Maica Domnului, care i-ar fi cerut sa sape in piatra de sub el pentru a ajuge la locul unde era ascunsa o veche icoana. Distanta Campulung - Manastirea Namaiesti: cca 8km; cca 1km de la DN73 (giratoriu Holcim)

Mausoleul de la Mateias. Ansamblul Monumental de la Valea Mare este situat pe DN73/Dealul Mateias - Comuna Valea Mare-Pravat (intre Dragoslavele si Campulung). Distanta Campulung - Mausoleul Mateias: cca 11km. Mausoleul de la Mateias este dedicat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, fiind unul dintre cele mai cunoscute mausolee ale eroilor din Romania. Acolo regasim inscriptia pe o piatra: "Pentru onoarea patriei si a drapelului, pentru faurirea unitatii Romaniei, noi am aparat pamantul sfant al tarii, lasandu-va voua, generatiile viitoare, o natiune libera si independenta". Dupa aproximativ 30 minute de drum intram in Rucar, o comuna mare, aproape un orasel, asezat sub strasina Carpatilor, la raspantia a doua ape, in una din cele mai incantatoare vai ale judetului.

Cheile Dambovicioarei. Cel mai important afluent al Dambovitei ce izvoraste din versantul sudic al Vf. La Om (2230 m), Dambovicioara a sapat harnica in formatiunile de roci un canion mirific ce se intinde pe o lungime de 6 kilometri. Eroziunea apelor raului a creat cele mai ciudate forme de-a lungul cheilor, cu turnuri, goluri si creste ascutite, Cheile Dambovicioarei.

Pestera Dambovicioara este situata in partea de sud a Masivului Piatra Craiului, in zona localitatii Dambovicioara, fiind una dintre cele mai cunoscute pesteri de la noi din tara. Pestera s-a format in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului, datorita actiunii apelor Paraului Dambovicioarei. Acum este o pestera uscata, paraul croindu-si o alta albie de varsare. Desi pestera nu impresioneaza prin lungime, aceasta este cea mai mare si mai reprezentativa pestera din zona cu o lungime de 550 metri. Este o pestera calda, cu 10 - 12 °C tot timpul anului, cu umiditate moderata si este strabatuta de un usor curent de aer.

Rezervatia de grupuri statuare de pe Dealul Sasului este situata in apropierea localitatii Podu Dambovitei, pe Dealul Sasului sau Oratei (dupa denumirea veche). in cadrul rezervatiei se afla casa dramaturgului Paul Everac, alaturi de care se gaseste un teatru de vara si o rezervatie de busturi din piatra.

Barajul Pecineagu. Despre acesta se spune ca este unul din cele mai bine gandite proiecte in ceea ce priveste evacuarea apei, cat mai repede si cat mai sigur. Se afla o altitudine de 1117 metri si este considerat cel mai mare baraj de acramonte din Europa si se numara in primele 10 din lume. Printre criterii se regasesc: inaltimea, anul contructiei, respectiv 1984. Are o suprafata de 182 de hectare si poate cumula pana la 63 de milioane mc de apa. Se ajunge relativ usor, din Campulung Muscel spre Brasov pe DN73, pana in comuna Podul Dambovitei. La doar 25 de kilometri de baraj, aveti de parcurs un drum pietruit ce trece prin satul Satic, unul din cele mai frumoase din zona.

Scrie review Traseul turistic: Valea Argeselului si Culoarul Rucar - Bran

Ai vizitat Traseul turistic: Valea Argeselului si Culoarul Rucar - Bran? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii