Traseu montan in Muntii Piatra Craiului: Cojocaru - Valea lui Ivan - Drumul Granicerilor - Plaiul Foii
Traseu montan in Muntii Piatra Craiului: Cojocaru - Valea lui Ivan - Drumul Granicerilor - Plaiul Foii, Judetul Arges
Marcaj: triunghi rosuDurata: 6 - 7 ore
Lungimea: cca 16 km
Diferenta de nivel: 580 m
Tip: traseu de poteca.
Acest traseu turistic este cel mai vechi de pe versantul apusean al Pietrei Craiului si totodata unul de baza pentru zona de joasa altitudine, datorita marii lui accesibilitati.
La punctul de plecare Cojocaru - Valea lui Ivan se ajunge cu orice mijloc de transport pe traseul montan rutier Podu Dambovitei - Valea Dambovitei - Satic - Cojocaru (12 km de la Podu Dambovitei; 860 m altitudine).
Marcajul cu triunghi rosu apare langa podul peste Dambovita, din dreptul uzinii hidroenergetice, pe unde urca un drum forestier in lungul apelor Vaii lui Ivan, pentru ca dupa 3 km sa se opreasca in mijlocul unei vaste poieni, la casa de vanatoare "Piatra Craiului" (1090 m altitudine; pe hartile vechi "Valea lui Ivan").
Traseul marcat urca spre marginea superioara a poienii si patrunde in zona de padure de la poalele apusean al Pietrei Craiului, pe care nu o va parasi pana la capat.
Primul punct de reper este Crucea Granicerului (1330 m altitudine), care marcheaza locul unde a cazut la datorie, in vara lui 1912, soldatul granicer Marin Dobre.
Drumul Granicerilor urca peste cateva fire de vai pana la Piscul cu Brazi (1438 m altitudine), unde, in mijlocul unei incantatoare poienite, se desprinde un marcaj cu cruce albastra catre zona abrupta a Marelui Grohotis.
Vom cobori de pe Piscul cu Brazi pe poteca larga care continua sa strabata padurea de conifere si, dupa o serie de urcusuri si coborasuri, patrundem in vastul luminis al Poienii Lancii (1415 m altitudine).
Din Poiana Lancii, drumul Granicerilor trece prin dreptul izvorului Tamaselului si urca usor pana la culmea muntelui Tamasel, pe care o depaseste prin poiana Tamasel (1430 m altitudine).
Din acest punct pana la Plaiul Foii, traseul trece mai intai pe langa abundenta sursa de apa permanenta (Izvorul Otetelii) si prin poienita de la curmatura Foii (1375 m altitudine) si coboara, in final, fara intrerupere pe piciorul de munte Plaiul Mare, pana la cabana Plaiul Foii (894 m altitudine), din judetul Brasov.