Traseu de creasta in muntii Fagarasului: saua Capra - saua Cleopatra
Traseu de creasta in muntii Fagarasului: saua Capra - saua Cleopatra, Judetul Arges
Marcaj: banda rosieDurata: 5 ore
Creasta Fagarasului este un paradis peisagistic, uneori stancos, alteori inierbat si poteci interminabile care te indeamna la meditatie.
Acest traseu incepe din saua Capra, de unde urcam initial spre S-V pana la varful Izer (2 417 m altitudine) si coboram spre V, trecand prin saua Balea (2 286 m altitudine) si peste varful plat al Paltinului (2 399 m altitudine). in vestul celui din urma intalnim poteca marcata cu banda albastra care urca din caldarea Balea. in general, majoritatea turistilor nu parcurg segmentul de creasta dintre saua Capra si saua Paltinul, ci obisnuiesc sa coboare in caldarea Balea si sa urce apoi in saua Paltinul. Vom strabate spre S saua Paltinul, in vestul careia vom intalni marcajul cu punct albastru care urca prin caldarea mare a Paltinului dinspre S-V.
Continuam pe poteca marcata cu banda rosie, ocolind prin sud Turnul Paltinului (2 372 m altitudine), pe o barna ingusta, unde o scurta portiune mai expusa este prevazuta cu un cablu. in curand ajungem in saua Doamnei (2 249 m altitudine), parcurgem un scurt segment pe versantul nordic pe deasupra caldarii Pietroase a Doamnei, iesim pe creasta si urmam poteca spre V, traversand platoul din sudul varfului Laita (2 397 m altitudine). Ajungem in saua estica a Laitelului (2 284 m altitudine), un loc domol si inierbat. De aici ocolim prin S un varf mai mic (2 306 m altitudine), dupa care depasim in coborare pe versantul sudic creasta ascutita si stancoasa a seii vestice a Laitelului (2 228 m altitudine), unde este montat un cablu ajutator. Urmam apoi poteca in urcus accentuat pana pe varful Laitel ( 2 390 m altitudine), un punct de perspectiva deosebit asupra zonei Lespezi-Negoiu.
De pe varful Laitel vom cobori spre V-S/V pana la lacul Caltun (2 135 m altitudine). La mica distanta spre S vom zari refugiul amplasat aici, la care putem ajunge pe valea Caltunului, pe poteca marcata cu triunghi albastru. Continuam dupa marcajul cu banda rosie prin nordul lacului si, in urcus domol printre blocuri de piatra, ajungem in portita Caltunului ( 2 194 m altitudine). De aici urmam poteca spre N, prin caldarea Laita si dupa cca 250 m intalnim pe dreapta poteca marcata cruce rosie spre strunga Ciobanului. Urcam usor spre stanga si in scurt timp ajungem la ramificatia spre S a potecii marcate cu banda galbena prin struga Doamnei. Pentru a urca din acest punct pe varful Negoiu avem doua variante: prin strunga Dracului si prin strunga Doamnei.
Prin strunga Dracului, vom continua spre V-N/V dupa poteca marcata cu banda rosie si urcam o sa depasind o portiune stancoasa si, dupa cateva zeci de metri, ajungem la baza hornului de la strunga Dracului pe care-l urcam ajutandu-ne, in caz de nevoie, de cablul fixat aici. La iesirea din horn atingem o sa mica ( 2 438 m altitudine), de unde continuam un sfert de ora pe creasta spre N-N/V pana pe varful Negoiu (2 535 m altitudine), al doilea varf al tarii dupa Moldoveanu (2 544 m altitudine).