Romania locurilor frumoase

Toporul geto-dacic de la Mozaceni

Toporul geto-dacic de la Mozaceni, Judetul Arges

Comuna Mozaceni se afla la marginea sud-estica a judetului Arges, pe malurile raului Dambovnic, acolo unde acesta primeste apele afluentului sau, paraul Mozacu, aproape de limita cu judetul Dambovita.
Doua obiective din comuna Mozaceni sunt incluse in lista monumentelor istorice din judetul Arges ca monumente de interes local, ambele fiind clasificate ca situri arheologice: asezarea din eneolitic apartinand culturii Gumelnita, aflata "la Magura", la circa 500 m nord de satul Ziduri si ruinele bisericii medievale din Ziduri, aflata la nord de sat.
Din datele cunoscute pana acum, valea paraului Mozacu a fost locul in care au existat cele mai multe asezari umane din preistorie si pana in Evul Mediu. Zona reprezinta un adevarat miracol in ceea ce priveste locuirea umana de-a lungul timpurilor, prin cele 116 vetre arheologice.
Pe 2 aprilie 1972, in apa dintr-un cot al Mozacului, profesorul Ion Nania a descoperit un topor confectionat dintr-o roca extrem de dura, de culoare neagra, cu pigmenti mici, aurii. Obiectul are o lungime de 13,8 centimetri, o forma bine finisata si o gaura cu un diametru de 1,8 cm, pentru a i se pune coada. Date fiind forma si modul cum a fost lucrat, se presupune ca acesta i-a apartinut unui mare sef de trib sau unei persoane de vaza. Toporul din piatra este datat din perioada 1500 i.e.n.- 1375 i.e.n.

Tot aici, au mai fost gasite un cutit, facut dintr-o piatra cenusie, dura, lung de 12,4 cm, folosit de vanatorii preistorici la jupuirea animalelor ucise. Nu departe de cutit, profesorul Nania a mai scos din pamant un fel de bila de piatra slefuita, cu un diametru de 6,8 cm, cu un brau incrustat de jur imprejur, folosita probabil ca greutate la plasele de pescuit.
Arheologul Ion Nania, in monografia sa "Mozaceni, o veche asezare din fosta tara Vlasca", mentioneaza ca descoperirea, pe Valea Mozacului, a unui toporas cu gaura pentru introducerea cozii, lucrat din gresie dura, pe care sunt sapate trei cuvinte latine "SVI MI PIE" (in traducere: "Pentru mine, cu evlavie"), este "un document mai valoros decat Columna lui Traian", argumentand ca "acest obiect este unicat pentru intreaga arheologie, intrucat arata clar ca literele alfabetului getic timpuriu sunt mai "evoluate" decat cele etrusce si latine, iar citirea se face de la stanga la dreapta, ca si azi, ceea ce s-a impus la toate popoarele care foloseau alfabetul zis latin, de fapt, alfabetul getic". Dupa aprecierea autorului, toporasul este "certificatul de nastere al romanitatii: getii timpurii constituiau parte din aceasta romanitate."
Comuna Mozaceni se afla la 48 de kilometri sud-est de Pitesti. Este batuta de soseaua judeteana DJ659, care o leaga spre nord de Negrasi, Rociu, Suseni, Bradu (unde se intersecteaza cu DN65B) si Pitesti (unde se termina in DN65) si spre sud de Slobozia, stefan cel Mare si, mai departe, in judetul Dambovita de selaru. Din acest drum, la Babaroaga se ramifica soseaua judeteana DJ679C, care duce spre vest la Izvoru si Caldararu (unde se termina in DN65A).

Scrie review Toporul geto-dacic de la Mozaceni

Ai vizitat Toporul geto-dacic de la Mozaceni? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii