Romania locurilor frumoase

Teatrul Tudor Vianu

Teatrul Tudor Vianu, Giurgiu

In 1966, actuala cladire a teatrului a fost inaugurata sub denumirea "Casa de Cultura". Au urmat cativa ani de emulatie culturala, sustinuta de cele mai importante colective bucurestene: Teatrul de Revista, Teatrul de Opereta, Opera Romana, Filarmonica, Teatrul National, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara etc. Sala mare, cu 480 de locuri, devenea neincapatoare, in timp ce sala mica adapostea biblioteca oraseneasca, mutata dintr-un spatiu insalubru de pe Strada Garii.
in 1981, dupa infiintarea judetului Giurgiu, teatrul bucurestean "Ion Vasilescu" este transferat aici, actori cunoscuti precum Hamdi Cerchez, Lucia Burcovschi, Stelian Cremenciuc sau Constantin Raschitor devenind navetisti la Giurgiu. Lor li se alatura curand Mircea Cretu si sotia sa, Anca Alecsandra, apoi Toma Vasile, un alt giurgiuvean sadea care face pasul de la Teatrul "Mundi" spre casa.
Sub directoratul lui Mircea Cretu, institutia isi schimba numele in 1993, devenind Teatrul "Valah" si incepe sa organizeze anual "Festivalul international al teatrelor din orasele dunarene", eveniment ajuns la editia a XV-a. Astfel, in prima parte a fiecarei stagiuni, pe scena "Valahului" au urcat trupe remarcabile precum Teatrul "Slavija" din Belgrad, Teatrul "Sava Ognianov" din Ruse, Teatrul "Sava Dobroplodnie" din Silistra, Teatrul "Neline" din Bratislava, Teatrul "Bartok" din Dunaujvaros, iar din tara Teatrul bucurestean "Masca", Teatrul "Maria Filotti" din Braila, Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galati.
inceputul anului 2009 a adus o transformare notabila - preschimbarea statutului institutiei dintr-una de repertoriu intr-una de proiect, schimbare chemata sa raspunda unor legitati specifice pietei. in ciuda dificultatilor financiare majore si a noului tip de abordare a actului artistic, deschiderea stagiunii 2010-2011 a marcat un punct de cotitura in viata teatrului giurgiuvean, datorata in cea mai mare masura viziunii noului manager general, dramaturgul si publicistul Mircea M. Ionescu. Repertoriul diversificat, orientarea spre dramaturgia romaneasca si inceperea colaborarii cu personalitati de marca ale scenei nationale si cu regizori consacrati pe plan international au oferit un plus de valoare si de atractivitate, publicul spectator giurgiuvean redescoperindu-si placerea de a veni la teatru.
Sub conducerea dramaturgului Mircea M. Ionescu, echipa Teatrului Tudor Vianu, formata din actori indragiti precum Vasile Toma, Mircea Cretu, Anca Alecsandra sau Giulia Carla Ionescu, pune in scena piese atat la nivel local, in cadrul stagiunilor organizate in fiecare an, cat si in cadrul festivalurilor internationale.

Localizare Teatrul Tudor Vianu

Scrie review Teatrul Tudor Vianu

Ai vizitat Teatrul Tudor Vianu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii