Romania locurilor frumoase

Teatrul de Stat Constanta

Teatrul de Stat Constanta, Constanta

Teatrul de Stat Constanta este o institutie publica de cultura, ce functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Constanta.
Teatrul are un colectiv artistic, tehnic si administrativ de 60 angajati. Teatrul de Stat Constanta are ca obiectiv principal promovarea valorilor culturii nationale, clasice si contemporane atat pe plan national cat si international.
Un amestec de forme, stilistici, maniere interpretative si, uneori, chiar de timpuri culturale releva caracterul deschis al Teatrului de Stat Constanta de astazi.
Adresa : Bd-ul Ferdinand nr.11
Istoric - In ianuarie 1951 a fost fondat Teatrul de Stat Constanta purtand in timp numele de Teatrul de Drama si Comedie, Teatrul Dramatic, fructificand o traditie sustinuta de amatori sau semiprofesionisti, timp de trei sferturi de veac, nelipsind si initiative conduse de mari oameni de teatru ca V.I. Popa- care a infiintat aici in deceniul IV, teatrul "Munca si Lumina". Majoritatea actorilor-intemeietori proveneau dintre actorii Teatrului National Bucuresti si amatori de talent din Constanta.
Spectacolul inaugural a avut loc la 2 mai 1951, cu capodopera caragialeana "O scrisoare pierduta", la sala "Elpis", singura sala din oras, pe care se perindasera in turneu, dupa 1896 (data construirii), toate marile realizari ale teatrului, operetei si revistei romanesti.
De-a lungul celor 50 de ani de fiintare ,s-au montat nu mai putin de 300 de premiere (la sala mare si studio) dintre care numeroase au fost premiere absolute cu piese ale unor mari dramaturgi, consacrati sau in devenire : Tudor Musatescu, Horia Lovinescu, A. Baranga, Dan Tarchila s.a. Impresionant de numeroase sunt cele apartinand scriitorilor straini, clasici si contemporani, care au vazut lumina rampei, pentru prima data in Romania la Constanta : Goldoni- " Vilegiatura ", " Nora si soacra ", Tennessee Williams-" Noaptea iguanei ", Lion Feuchtwanger-" Diavolul la Boston ", Giraudoux- " Nu va fi razboi in Troia ", Aldo Nicolaj- " Fluturi, fluturi ", Peter Karvas- " Voluptate, marti la miezul noptii ", Andonis Doriadis-" Opera pentru viitorii dictatori ".
Site Teatrul de Stat Constanta: www.teatruldestatconstanta.ro

Scrie review Teatrul de Stat Constanta

Ai vizitat Teatrul de Stat Constanta? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii