Rezervatia Sacalin-Zatoane
Rezervatia Sacalin-Zatoane, Zone Strict Protejate in Delta Dunarii
Rezervatia stiintifica "Sacalin-Zatoane" este deosebit de importanta pentru hranirea exemplarelor juvenile ale speciilor de sturioni migratori precum si ca zona de habitat pentru alte specii valoroase de ihtiofauna: crap, avat, chefal, salau, etc.Atat luciile de apa cat si grindurile si plaja litorala sunt locuri de maxima concentratie a ornitofaunei in timpul migratiei de primavara-toamna. Insula Sacalin reprezinta zona cea mai importanta de cuibarit, premigratie si migratie, un important cartier de iernare.
Zona Sacalin-Zatoane (21.410 ha) cuprinde complexul de lacuri, girle si grinduri, fiind situata in partea de sud a insulei Dranov, in suprafata totala de circa 19.340 ha, si zona de melea cuprinsa intre insulele Sacalinul Mare, Sacalinul Mic si limita continentala a Deltei Dunarii, in suprafata de circa 2.070 ha. Zona este delimitata la nord-est de bratul Sfantu Gheorghe, de la km 5 pana la insulele Sacalin, ocolind prin est si sud insulele Sacalin, pana la extremitatea lor sud-vestica, la sud-vest, de o linie conventionala intre extremitatea sud-vestica a insulelor Sacalin pana la zona Mocirla si in continuare de tarimul marin, pana la cherhanaua Perisor, la vest de canalul Perisor, de la cherhanaua Perisor pana la confluenta cu canalul Tarita. Limita nord-vestica este reprezentata de canalul Tarita, pana la confluenta cu canalul Crasnicol, de canalul Crasnicol pana la confluenta cu canalul Palade, de canalul Palade pana la confluenta cu canalul Buhaz, de canalul Buhaz pana la confluenta cu canalul Buhaz-Zaton si de canalul Buhaz-Zaton pana la confluenta cu bratul Sfantu Gheorghe, ocolind pe la est platforma cherhanalei.
Situata in estul depresiunii Dranov, zona Sacalin-Zatoane este una dintre cele mai vechi parti ale deltei fluvio-marine, caracterizata printr-o succesiune de grinduri marine tinere, nisipoase, aproximativ paralele cu litoralul, alternind cu lacuri putin adanci sau izolate si de o interpatrundere a apelor marine (pe girle cu deschidere directa in mare) cu cele fluviale (prin canale si girle). Cele doua lacuri principale, Zatonul Mic si Zatonul Mare, din cauza abraziunii marine isi largesc continuu legatura cu Marea Neagra. Lacurile ofera conditii ideale pentru cuibaritul lebedei mute si pentru hrana speciilor limicole, abundente, de asemenea, si pe insula Sacalin, unde se afla si cea mai mare colonie de chire de mare (Sterna sanvicenzis). Atat luciile de apa cat si grindurile si plaja litorala sunt locuri de maxima concentrare a ornitofaunei in timpul migratiei de primavara - toamna. Insula Sacalin, in forma de semiluna, alcatuita din nisip amestecat cu cochilii, saraca in vegetale de saratura, reprezinta zona cea mai importanta de nidificare, premigratie si migratie, un cartier de iernare pentru numeroase specii, circa 100, si care 14 specii cuibaresc aici.