Romania locurilor frumoase

Piscul Crasani

Piscul Crasani, Judetul Ialomita

Piscul Crasani este o ridicatura de pamant aflata pe raza comunei Balaciu, langa satul Crasanii de Jos, pe malul drept al Ialomitei. Comuna Balaciu se afla pe drumul E60, intre orasele Urziceni si Slobozia (extras de harta din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989). De la Urziceni pana in centrul comunei Balaciu sunt aproximativ 22 km iar din centrul comunei Balaciu pana la Crasanii de Jos mai avem de parcurs cam 5 km, pe drumul 37, care poarta si denumirea de Dacii liberi.

"Aici a fost o asezare intarita, cu sant si val. A fost cercetat doar mamelonul din centru. Aici a fost descoperit un candelabr din bronz, o vatra solara si un riton... Locul si cercetarile sunt importante, fiind una dintre putinele asezari de sec II-I de tip dava" spune Elena Rentea, arheolog in cadrul Muzeului Judetean de Istorie Ialomita.

Ritonul de la Crasani: Piesa de rezistenta a descoperirilor de la Piscul Crasani o reprezinta ritonul, o piesa de cult format dintr-un corn si o terminatie in forma de cal. "Eu am avut sansa de a fi dupa doua mii si ceva de ani, prima persoana care am luat in mana aceasta piesa. Eram atunci, imi aduc aminte cu un coleg, Virgil Nitulescu. L-am ridicat, era in doua bucati, cornul si terminatia in forma de cal si stateam cu piesele in mana si l-am strigat pe colegul meu. S-a uitat la mine de la vreo 15 metri si a strigat: Ritonul de la Piscul Crasani. Si asa i-a ramas numele", rememoreaza arheologul Elena Rentea momentul cand a descoperit ritonul de la Crasani. Ritonul a fost capul de afis a mai multor expozitii de istorie desfasurate in Romania, dar si la muzee celebre din strainatate.

Scrie review Piscul Crasani

Ai vizitat Piscul Crasani? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii