Casa Memoriala Ionel Perlea
Casa Memoriala Ionel Perlea, Judetul Ialomita
Casa Memoriala Ionel Perlea / comuna OgradaSituata la 20 km de Slobozia si insirata de-a lungul soselei nationale care duce spre litoralul romanesc al Marii Negre pe 5 km., Ograda este una dintre comunele judetului Ialomita, care, ca multe alte localitati din Baragan, intrerupe monotonia lanurilor intinse ale campiei cu sirul caselor, ascunse de gradini umbroase.
Dar Ograda este mai mult decat o comuna dintr-un peisaj altminteri fascinant al campiei. Ea traieste si va trai de-a pururi prin flacara de geniu a celui care, nascut aici, va fi unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-lea, IONEL PERLEA.
Tatal, Victor Perlea, detinea pamanturi intinse la Ograda. Mare iubitor al muzicii, inzestrat cu un real talent muzical, s-a conformat dorintei parintilor, sacrificandu-si visurile de a deveni pianist, urmand cursurile pragmaticei Academii Comerciale din Anvers. Mama, Margarethe Haberlein, nascuta la Munchen, si-a urmat sotul in tinutul indepartat, poate arid, dar primitor al Baraganului.
Fire de artist, tatal sau cinta adesea arii din opere, acompaniindu-se la pian. Ambianta muzicala si educatia de factura germana a mamei sale au modelat personalitatea copilului.
Viata fericita a familiei Perlea se va spulbera odata cu moartea tatalui sau, in anul 1910. La varsta liceului, Ionel Perlea a fost trimis la Munchen, la liceul Goethe.
De la viata linistita, aproape idilica, traita in satucul patriarhal de pe malul Ialomitei, se vede aruncat intr-o lume cu totul noua, adaptandu-se rigorii specifice unui liceu german. Mai mult gratie harului muzical innascut decat studiilor asidue, canta la vioara si violoncel. La 12 ani isi alcatuieste prima orchestra, alcatuita din colegi de liceu. Din aceasta perioada dateaza primele compozitii proprii: Plimbarea la camp(Ograda-Vals de mai tarziu) si Hindenburg-March, purtand nostalgia copilariei la Ograda. A fost sprijinit de profesorul sau de muzica, Mittag, totodata organist al bisericii centrale din Munchen. Muzica face parte din destinul sau. "Ma consideram al ei" marturiseste Ionel Perlea. in mod firesc, va studia la Conservatorul din Munchen intre anii 1918-1920, unde ii are profesori pe Kotana si Beer Walbrunn.
In anul 1919, la sfarsitul razboiului, revine in Romania pentru a rezolva problemelesuccesiunii mosiei de la Ograda.
La 25 septembrie 1919, in Salonul Mozart din Bucuresti, Ionel Perlea sustine primul concert in Romania, ca pianist si compozitor. Programul concertului a cuprins lucrari deBeethoven, Giordani, Wagner si Ionel Perlea. A interpretat propriile creatii, Cvartetul cu piansi Trei melodii pentru bariton si pian. Impresia puternica facuta de acest concert asupra publicului si critica favorabila ii vor deschide portile Ateneului roman, pentru un nou concert. Alaturi de vestitul bariton Jean Athanasiu a sustinut un concert exceptional, incluzand in program alaturi de Eroica de Beethoven si creatiile sale
Si astfel, la 19 ani Ionel Perlea se impune deja ca excelent organizator, dirijor, pianist si compozitor.Din 1919 continua studiile la Leipziger Konservatorium fur Musik, studiind cu celebrii profesori Paul Graener (forme muzicale si compozitie), Otto Lohse (dirijat) si Dag Martinsen (pian). Ca in toate conservatoarele de prestigiu ale Europei, arta muzicii clasice se studia cu o mare seriozitate, sub semnul respectului fata de valorile estetice.Revenit in anul 1920 in Romania, il acompaniaza pe baritonul Jean Athanasiu in concertul sau de adio. Se integreaza firesc in cercul intelectualilor vremii: Alfred Alessandrescu (de care il va lega o mare prietenie), Marcel Mihalovici, poetul Ion Minulescu, Ion Vinea, Ioan Peltz. Mihail Jora schiteaza un portret concis al artistului de 21 de ani: "As vrea sa-l cunosc pe acest tanar slab, cu vesnica alura de adolescent. E plin de contraste. Pe cat e de firav, pe atat de energic, de stapan pe sine si pe orchestra. L-am ascultat in concertul de la Ateneu si am ramas cu impesia ca apartine muzicii".