Romania locurilor frumoase

Rezervatia Periteasca-Leahova

Rezervatia Periteasca-Leahova, Zone Strict Protejate in Delta Dunarii

Rezervatia stiintifica "Periteasca-Leahova" reprezinta un mozaic de grinduri usor halofile si lacuri putin adanci, aflate intr-un proces de continua indulcire dupa inchiderea Gurii Portita si consolidarea plajei litorale.

Zona Periteasca-Leahova (4.125 ha) este situata in zona sudica a rezervatiei, fiind delimitata la nord-est de canalul Periteasca, intre Marea Neagra si Lacul Razim, la nord, de lacul Razim, de la canalul Periteasca pana la insula Bisericuta inclusiv, la vest, de lacul Golovita de la insula Bisericuta pana la Gura Portitei, la sud si sud-est, de garla Portita si tarmul Marii Negre, intre cherhanalele Portita si Periteasca, exclusiv cele doua cherhanale si campingul Portita.

Situata in complexul lagunar Razim-Sinoe, zona reprezinta un mozaic de grinduri usor halofile si lacuri putin adanci (Periteasca, Cosna, Pahome, Ranec, Leahova), aflate intr-un proces de continua indulcire dupa inchiderea Gurii Portita si consolidarea plajei litorale. Caracteristicile sunt biocenozele dezvoltate pe nisipurile uscate ale grindurilor, pe nisipurile scaldate de apele marii sau ale lacului Razim, precum si biocenozele adaptate la variatii mari ale salinitatii. Este o zona predilecta pentru cuibaritul speciilor limicole, a califarilor (insula Bisericuta), cat si pentru laridae si sternidae (grindurile halofile). Important refugiu de popas si hranire oaspetii de iarna cat si pentru alte specii (indeosebi in timpul migratiei de toamna). De asemenea, este refugiul preferat in migratia diurna pentru populatie Branta ruficolis (gisca cu git rosu) pe durata popasului in Dobrogea. Insula Bisericuta (insula stincoasa, avanpost al reliefului predeltaic) domina, alaturi de capul Dolosman, peisajul dintre lacurile Razim si Golovita.

Localizare Rezervatia Periteasca-Leahova

Scrie review Rezervatia Periteasca-Leahova

Ai vizitat Rezervatia Periteasca-Leahova? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii