Romania locurilor frumoase

Muzeul Memorial Poni-Cernatescu

Muzeul Memorial Poni-Cernatescu, Iasi

Adresa: Str. Mihail Kogalniceanu, nr. 7B, municipiul Iasi.
Program vizitare:
Marti-Duminica: 10-17,
Luni: inchis.

Casa construita in 1839 de catre mitropolitul Veniamin Costachi si care a gazduit in 1918 colectiile Bibliotecii Academiei Romane, adaposteste astazi Muzeul "Poni- Cernatescu". Aici a locuit, incepand din 1880, savantul Petru Poni si familia sa, iar mai tarziu, academicianul Radu Cernatescu. Parcul casei cu foisorul sau, numit si "chioscul poeziei" - obiectiv reconstruit in anul 1995 - unde citeau versuri Mihai Eminescu, Veronica Micle, Matilda Cugler-Poni, dau un farmec aparte cladirii. Expozitia de baza este amenajata in sase camere, dintre care cinci sunt organizate in stil memorial: holul de primire, sufrageria, biblioteca, camera "Radu Cernatescu" si camera "Matilda Cugler-Poni", iar cea de a sasea apartine personalitatilor iesene din domeniul chimiei. Sufrageria care a servit odinioara ca salon literar, unde erau nelipsiti ca oaspeti Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creanga s.a, conserva mobilier, reproduceri de arta, fotografii si obiecte de arta decorativa. Biblioteca contine un important numar de materiale documentare, cuprinzand peste 1100 carti de specialitate si beletristica, dintre care se remarca lucrarile ce atesta contributia adusa de Poni in chimie, fizica si istorie.
Astfel, in domeniul chimiei si fizicii expozitia conserva "Cursul de chimie elementara", publicat in 1869, la tipografia "D. Gheorghiu" din Iasi si "Notiuni de fizica pentru uzul claselor inferioare de licee", din anul 1874, care fac dovada primelor manuale de specialitate destinate invatamantului mediu din Romania, concepute si realizate de Poni. Rezultatele cercetarilor in domeniul mineralelor sunt prezentate in manuscrisul "Études sur des minéraux roumains", din anul 1900.
Recunoasterea pe plan european a personalitatii stiintifice a lui Petru Poni este ilustrata, printr-o serie de exponate, intre care se disting: diploma de membru al Ordinului Francez "Legiunea de Onoare", acordata in anul 1902, Ordinul "Franz Joseph" (gradul Marea Cruce, 1903) si Ordinul "Steaua Romaniei" (1905). Camera destinata academicianului Radu Cernatescu poseda piese de mobilier, fotografii, tablouri si carti de specialitate, care aduc in prim plan personalitatea stiintifica a regretatului chimist.
in camera consacrata Matildei Cugler-Poni, sotia savantului Petru Poni este expus volumul intitulat "Poesii", aparut la Editura Literara a Casei Scoalelor, in anul 1927. Tot in aceasta camera este conservata copia documentului privind innobilarea familiei Cugler, de catre imparateasa Maria Tereza, in anul 1774. Nu lipsesc obiectele de arta decorativa care au apartinut poetei, intre acestea distingandu-se: o caseta argintata pentru bijuterii, un lornion de sidef, o piesa din lac japonez pentru birou s.a. Camera Personalitatilor Iesene din domeniul chimiei adaposteste importante documente, carti de specialitate, diplome, fotografii si obiecte personale, ce au apartinut unor renumiti profesori si anume: Nicolae Costachescu, Anastasie Obregia, Constantin V. Gheorghiu, Ilie Matei, Gheorghe Alexa, Mihai Dima, Ion Zugravescu. Muzeul are privilegiul de a oferi publicului, prima teza de doctorat in domeniul chimiei din Romania intitulata "Gazurile cuprinse in sare si-n vulcanii de glod din Romania", sustinuta la Facultatea de Stiinte din Iasi, de catre Nicolae Costachescu, in anul 1905.
Muzeul Poni - Cernatescu este proaspat redeschis dupa amenajare.

Scrie review Muzeul Memorial Poni-Cernatescu

Ai vizitat Muzeul Memorial Poni-Cernatescu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii