Romania locurilor frumoase

Mocanita, intre Turda si Abrud

Mocanita, intre Turda si Abrud, Abrud

Linia ferata de pe Valea Ariesului a fost construita la inceputul anilor 1900. Mocanita circula intre Turda si Abrud. Avea 21 de statii si o viteza de maximum 40 km la ora. Timp de 75 de ani a fost utilizata atat pentru transportul calatorilor, cat si cel de marfa, cum ar fi lemnul exploatat din Apuseni. A fost inchisa insa la finele anilor ‘90, pe motiv ca nu era rentabila. De atunci, calea ferata a fost lasata in paragina, iar pe multe tronsoane, sinele de cale ferata au fost furate si vandute la fier vechi.

Calea ferata ingusta de pe tronsonul Abrud - Vidolm din judetul Alba a fost inclusa pe lista monumentelor istorice din Romania inca din anul 2006. intregul traseu al Mocanitei, de aproape 100 de kilometri, a fost declarat monument istoric.

Pe segmentul Abrud - Campeni, aflat intr-o stare fizica buna, circulatia trenurilor a fost reluata, in scop turistic, de catre un investitor austriac. Georg Hocevar este de 15 ani in Romania si conduce Asociatia pentru pastrarea liniilor ferate inguste din Romania. Doua vagoane trase de o locomotiva micuta cu aburi, adica faimoasa Mocanita, circula din cand in cand, pe cei putin peste 10 kilometri dintre Campeni si Abrud.

Scrie review Mocanita, intre Turda si Abrud

Ai vizitat Mocanita, intre Turda si Abrud? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii