Mausoleul de la Mateias
Mausoleul de la Mateias, Judetul Arges
Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravat, judetul Arges, cunoscut si sub numele de Mausoleul de la Mateias, este un monument dedicat eroilor din Razboiul de intregire Nationala dintre anii 1916-1918, fiind inscris in "Lista monumentelor istorice".Complexul memorial de la Mateias este format dintr-un mausoleu, un muzeu istorico-militar, un basorelief si o cupa din piatra de Albesti, in care arde o flacara vesnica in amintirea soldatilor care s-au jertfit.
Ridicat din initiativa filialei locale a societatii "Cultul eroilor", cu participarea materiala a localnicilor, Mausoleul de la Mateias a fost ridicat intre 1928-1935, dupa planurile arhitectilor Dumitru Ionescu Berechet si State Balosin.
La subsol constructiei au fost asezate intr-o cripta neagra osemintele a peste 400 de soldati si ofiteri aduse din cimitirele localitatilor invecinate sau direct de pe campul de lupta. Pe peretii laterali sunt asezate 31 de placi de marmura pe care au fost daltuite numele tuturor celor peste 2100 de eroi cunoscuti si cazuti in luptele pentru apararea plaiurilor muscelene.
Cu prilejul lucrarilor de consolidare si restaurare, intre anii 1979 si 1984, parterul monumentului a fost decorat cu un amplu si original mozaic de tip Murano, intitulat "Glorie eterna eroilor neamului romanesc!". Tot in aceasta perioada, pe baza unui proiect conceput de un grup de arhitecti argeseni, s-a trecut la terasarea si modelarea terenului, au fost amenajate doua sali de expozitie, basoreliefuri si o scara monumentala.
in prima sala sunt consemnate principalele momente ale participarii armatei romane la Primul Razboi Mondial si, in mod deosebit, prezentarea luptelor desfasurate pe culoarul Rucar-Bran, evenimente la care o mare contributie a avut-o populatia locala.
In cea de-a doua sala a fost amenajata o sugestiva diorama reprezentand luptele purtate de ostasii romani pe inaltimile din apropiere, precum si un post de comanda.
Urmand in continuare scarile, la baza monumentului privirile sunt atrase de basorelieful de mari dimensiuni realizat de sculptorul campulugean Radu Adrian, care a reusit cu mijloace specifice sa redea inclestarea trupelor romane cu inamicul in aceasta parte a frontului.
Cele mai grele lupte din Primul Razboi Mondial s-au purtat pe muntele Mateias, unde a luptat "Grupul de armate Namaiesti", rezistand pe pozitii in fata inamicului mai bine de 45 de zile.
La intrarea in mausoleu, se afla inscrise cu litere aurite, inacadrate cu frunze de stejar si laur, doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor, astfel:
In partea stanga: "Pentru onoarea patriei si a drapelului, pentru faurirea unitatii Romaniei, noi am aparat pamantul sfant al tarii, lasandu-va voua, generatiile viitoare, o natiune libera si independenta";
in partea dreapta: "Ne plecam cu veneratie in fata sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, aparatori demni si viteji ai fiintei noastre nationale, iar la chemarea patriei vom sti sa ne jertfim si noi pentru pastrarea independentei si suveranitatii Romaniei".
Pentru reprezentativitatea si aspectul arhitectonic deosebit, Mausoleul de la Mateias este un obiectiv turistic de interes national, care atrage anual numerosi vizitatori din tara si din strainatate.
Adresa: Mausoleul Mateias este situat pe Drumul european E 574 (DN 73), la 11 km de Campulung spre Brasov.
Mausoleul Mateias apartine de Muzeul Municipal Campulung
Program de vizitare:
orele 9.00 -17.00 (noiembrie-martie)
orele 9.00 -19.00 (aprilie-octombrie)