Romania locurilor frumoase

Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului

Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului, Judetul Arges

Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului - Poarta de intrare in Piatra Craiului


Cetatea naturala de stanca a Pietrei Craiului este unica printre muntii din tara noastra. Creasta lunga de aproximativ 25 de kilometri formeaza unul dintre cele mai iubite peisaje montane din Romania, un loc in care alpinistii si cercetatorii deopotriva, pot fi uimiti de diversitatea locului de aici.
Pe drumul spre "Poarta de intrare in Piatra Craiului" vom putea sa admiram creastele muntilor iar cu putin noroc vom putem vedea capre negre si alte splendori ale locului. Traseul este spectaculos oferind o panorama deosebita iar numarul mare de vai, grohotisuri, arcade naturale si golurile alpine intregesc spectacolul vizual.

Marele Grohotis, este cel mai important fenomen carstic (eroziunea calcarului cu ajutorul apei) din Carpati si cea mai mare formatiune de acest gen din Romania.
Marele Grohotis (1.650 de metri) este o panza de pietre sub forma unei vai abrupte, avand o lungime de aproximativ patru kilometri.
Grohotisurile constituie una dintre cele mai caracteristice componente ale Pietrei Craiului. Se considera ca aici sunt cele mai mari grohotisuri calcaroase ca intindere, din Carpatii romanesti.

Cerdacul Stanciului, este o formatiune carstica impresionanta, in forma unei arcade imense, rezultat in urma prabusirii peretilor unei pesteri si a eroziunii cauzate de vant si ploi. Acest monument al naturii, format din calcar masiv, se gaseste in partea dreapta a potecii care merge pe sub Abruptul Vestic al Pietrei Craiului.
Numele lui se trage de la haiducul Stanciu Bratu, care isi facea veacul prin zonele acestea, avandu-si ascunzatoarea in aceasta pestera. Stanciu Bratu a fost una din figurile legendare de haiduci ale sfarsitului secolului al XVIII-lea, fiind cunoscut, alaturi de ceata sa, in toata regiunea culoarului Rucar-Bran.
Posibilitati de acces: Hidrocentrala Clabucet (Saticul de sus) - Crucea Granicerului - Cerdacul Stanciului si Marele grohotis se afla pe curba de nivel a altitudinii de 1600-1650 metri - Vf. Tamasel - Poiana Tamasel - Cabana Garofita Pietrei Craiului.

Localizare Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului

Scrie review Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului

Ai vizitat Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii