Romania locurilor frumoase

Lacul Techirghiol

Lacul Techirghiol, Techirghiol

Lacul Techirghiol este situat in partea de vest a statiunii Eforie Sud. Lacul are o adancime maxima de noua metri. Apa lacului are o concentratie foarte mare de saruri (aproximativ 95 de grame la litru), lucru ce a dus la constituirea unui nivel de namol cu calitati uimitoare in scop terapeutic.
Lacul Techirghiol este cunoscut pentru calitatile apei sarate (mineralizate) si a namoluilui sapropelic, folosit in tratarea diferitelor maladii.
Apa lacului Techirghiol clorurata, sulfatata, bromurata, sodica, magneziana, hipertona este folosita pentru aplicatii sub forma de bai generale reci (imersia in lac) sau calde, in cazi sau bazin.
- Baia salina rece, sau imersia in apa lacului se face progresiv atat ca durata (5 - 10 minute in primele zile pana la 20 - 30 minute la sfarsitul curei) cat si ca numar (o singura baie in primele 3 - 4 zile, pana la 3 - 4 imersii la sfarsitul curei).
- Baia salina calda poate fi prescrisa si efectuata zilnic ca unica procedura de hidroterapie majora, sau la doua zile alternand cu o aplicatie de namol sau cu o baie generala calda cu extract de plante. Temperatura la care se prescrie baia salina este din domeniul termoneutralitatii, respectiv in jurul valorii de 37,50-38 grade C. Pentru hidrokinetoterapie apa se incalzeste la 35 de grade C, in domeniul racoros/caldut.
Namolul lacului Techirghiol se foloseste sub forma de onctiuni reci, bai calde de namol si impachetari calde.
- Onctiunea cu namol rece este un complex terapeutic alcatuit din contrastul succesiv cald - rece si helioterapie generala progresiv aplicata. Onctiunea cu namol rece se practica in sezonul estival, pe plaja special amenajata. Numarul de aplicatii de namol pe zi ramane constant, pe toata durata curei nu se face decat o aplicatie de namol pe zi.
- Baia generala calda de namol se face folosind 10 kg de namol diluat in 120 - 150 l apa cloruro-sodica din lac. Temperatura de aplicare este de 37.0 - 39.0 C, termoneutralitatea pentru namol fiind situata la 38.0 C. Dureaza 20 - 25 de minute si temperatura este mentinuta cvasiconstanta prin adaugarea unei cantitati de apa calda la 1/2 duratei baii. Dupa expirarea timpului pacientul face un dus cald pentru indepartarea namolului si apoi unul rece scurt, pentru impiedicarea vasodilatatiei sistemice. Baia generala de namol se practica odata la doua zile, alternativ cu o baie salina (in piscina de hidrokinetoterapie ori in vana) sau cu extract de plante.
- Impachetarea generala calda se face folosind 10-15 kg de namol incalzit la 42.0 C - 45.0 C. Namolul este intins pe toata suprafata corpului, de la regiunea cervicala pana la picioare. Pacientul este invelit cu un cearceaf si o patura, i se aplica o compresa rece pe frunte pentru a preveni o prea mare vasodilatatie a vaselor cerebrale si efectueaza procedura timp de 30 min. Dupa expirarea timpului namolul este indepartat la dusul cu apa calda. Procedura se incheie cu o aplicatie rece scurta, pentru prevenirea vasoplegiei produsa de caldura. impachetarea se face odata la 2 zile, alternativ cu baia generala calda cu apa din lac sau baia cu extract de plante.

Localizare Lacul Techirghiol

Scrie review Lacul Techirghiol

Ai vizitat Lacul Techirghiol? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii