Rezervatia Lacul Potcoava
Rezervatia Lacul Potcoava, Zone Strict Protejate in Delta Dunarii
Rezervatia stiintifica "Lacul Potcoava" se caracterizeaza prin existenta unei colonii mixte de starci si tiganusi, egrete si cormorani mici. Constituie un loc de cuibarit si loc de hranire pentru multe pasari, dar si loc de refugiu pentru vidre, nurci, hermeline si mistreti.Fauna piscicola este reprezentata de o serie de specii periclitate - caracuda, linul.
Include colonia polispecifica dintre Obretinul Mic si Obretenciuc, precum si zone importante de cuibarit pentru specii de pasari de interes conservativ european: rata rosie (Aythya nyroca), buhaiul de balta (Botaurus stellaris), starcul pitic (Ixobrychus minutus), starcul rosu (Ardea purpurea).
Zona din partea de sud este importanta prin prezenta unei populatii numeroase de nurca europeana (Mustela lutreola).
Cuprinde zona dintre lacurile Babintii Mari, Babintii Mici si Potcoava, inclusiv lacul Potcoava, fiind situata intre lacurile Gorgova si Obretinul Mic, limita nordica fiind paralele cu bratul Sulina. La est, limita, este reprezentata de zona de zavoaie si mlastini situate pe limita estica a lacului Potcoava, la sud, de limita lacului Potcoava, iar la vest, de limita lacurilor Barbintii Mari si Barbintii Mici.
Zona Lacul Potcoava (1840 ha) se caracterizeaza prin existenta unei colonii mixte de stirci si tiganusi, egrete si cormorani mici. Constituie un loc de cuibarit pentru stircul pitic (Ixobrychus minutus), buhaiul de balta (Botaurus stellaris), rata pestrita (Anasstrepera), rata cu ciuf (Netta rufina), corcodelul cu git rosu (Podiceps ruficollis), codalbul (Haliaetus albicilla) etc., precum si loc de hranire pentru fundac, corcodel, cormoran mic, stirc, egreta, rata lingurar, soim dunarean etc. Zona constituie, de asemenea, loc de refugiu pentru vidre, nurci, hermeline si mistreti. Fauna piscicola este reprezentata de o serie de specii periclitate - caracuda, linul.