Rezervatia Lacul Nebunu
Rezervatia Lacul Nebunu, Zone Strict Protejate in Delta Dunarii
Rezervatia stiintifica "Lacul Nebunu" si imprejurimile sale reprezinta o zona lacustra de mica intindere, caracteristica deltei fluviale ce gazduieste biocenoze specifice, adaptate la amplitudini mari ale undei de viitura.In partea de nord, nord-est a lacului, (in prezent in zona tampon), este stabilita una din cele mai mari si importante colonii de cuibarit polispecific la nivel national si european: Phalacrocorax pygmeus, Egretta garzetta, Ardeola ralloides, Nycticorax nycticorax, Platalea leucorodia si Plegadis falcinellus.
in perioadele de pasaj (primavara si toamna) aici se inregistreaza cu regularitate aglomerari importante de pasari acvatice; zona importanta de hranire pentru pelicanul cret (Pelecanus crispus) si codalb (Haliaeetus albicilla) . Datorita izolarii sale, lacul asigura conditii optime de reproducere si crestere pentru ihtiofauna specifica lacurilor de intindere redusa si adancime mica.
Zona este situata in complexul lacustru Sontea-Furtuna, cuprinzand lacul Nebunu si zona adiacenta, delimitata de garla Sontea la sud si de limitele lacului Nebunu, la vest, nord si est.
Lacul Nebunu (300 ha) si imprejurimile sale constituie o zona lacustra de mica intindere, caracteristica deltei fluviale ce gazduieste biocenoze specifice, adaptate la amplitudini mari ale undei de viitura. Sunt asigurate in aceasta zona conditii bune de cuibarit pentru anatidae si pentru hrana limicolelor, in lunile de vara. Datorita izolarii sale, lacul asigura conditii optime de reproducere si crestere pentru ihtiofauna specifica lacurilor de intindere redusa si adancime mica.