Rezervatia Istria-Sinoie
Rezervatia Istria-Sinoie, Zone Strict Protejate in Delta Dunarii
In Rezervatia stiintifica "Istria-Sinoie" exista o mare varietate de specii de pasari, prezentand si o valoare arheologica deosebita.Cetatea Histria a fost infiintata in anul 657 i.e.n. de grecii din Milet datorita, printre altele, si bogatiei in peste a acestei zone.
Limita estica a promontoriului constituit din sisturi verzi, care este in afara cetatii, adaposteste o populatie importanta de sarpe de apa Natrix tessellata.
Habitate tipice de pasuni saraturate, cu mlastini si vegetatie de tarm, inclusiv stufarii. Specii de plante vasculare stepice si arenicole cu valoare conservativa mare in cadrul retelei Natura 2000.
Valoare faunistica mare, prin prezenta unei populatii relativ numeroase de broasca testoasa de uscat Testudo graeca ibera, Natrix tessellata, broasca sapatoare verde Pelobates syriacus balcanicus . Sudul lacului Sinoie este o zona esentiala de aglomerare a pasarilor acvatice pentru hranire si odihna.
Zona Istria-Sinoie (400 ha) este amplasata in partea sud-vestica a rezervatiei, in extremitatea nord-estica a grindului Saele si cuprinde promontoriul constituit din sisturile verzi pe care este situat ansamblul arheologic Histria si o portiune din grindul Saele, situata intre soseaua Cetatea Histria-Satul Nuntasi si partea estica a grindului Saele avand o lungime spre sud de circa 6 km si o latime cuprinsa intre 1.300 m sore nord si 300 m sore sud.
In zona exista o mare varietate de specii de pasari: califarul alb (Tadorna tadorna), rate, giste etc., uneori aparind si specii noi pentru tara noastra. Zona prezinta si o valoare arheologica deosebita. Cetatea Histria a fost infiintata in anul 657 i.e.n. de grecii din Milet datorita, printre altele, si bogatiei in peste a acestei zone