Rezervatia Insula Ceaplace
Rezervatia Insula Ceaplace, Zone Strict Protejate in Delta Dunarii
Rezervatia stiintifica Insula Ceaplace este una din cele 3 locatii din Romania care gazduiesc colonii de pelicani creti.Rezervatia stiintifica Insula Ceaplace are suprafata totala, incluzand luciu de apa, de 117 ha, iar suprafata aproximativa a insulei este de 0,6 ha.
Aria include insula Ceaplace, respectiv o suprafata inconjuratoare a acesteia constand din luciul de apa a lacului Sinoe, pana la o distanta de aproximativ 1 km de centrul ariei.
Insula este situata in partea de nord a lacului Sinoe, aproape de limita zonei de protectie integrala Grindul Lupilor. Insula are o forma de atol ce delimiteaza un golf de mici dimensiuni in portiunea nord-vestica.
Insula Ceaplace (unde se afla cea de-a treia colonie de pelicani creti ca marime, din Europa) din Lacul Sinoie, este mica, in majoritate acoperita de stuf, cu exceptia malurilor nisipoase, si este erodata in permanenta de actiunea valurilor si de curentilor puternici, suprafata ei micsorandu-se de la un an la altul. Malurile acestei insule au fost consolidate prin construirea unor pereti protectori din piloni din lemn de salcam si fascine de salcie, sub nivelul apei. Peretii instalati contribuie la reducerea eroziunii si permit refacerea portiunilor erodate favorizand acumularea sedimentelor.
Localizare zona Insula Ceaplace
- Limita nordica porneste din punctul de intrare al canalului 5 in lacul Sinoe, de unde continua spre est, urmand limita de dezvoltare a stufarisului in extremitatea nordica a lacului. Punctul de pornire este situat la aproximativ 700 m de centrul
insulei Ceaplace, distanta scazand progresiv de-a lungul limitei nordice, cea mai mica distanta fiind de 300 m.
- Limita nord-estica a ariei se suprapune cu limita zonei de protectie stricta grindul Lupilor (limita aflata in sectiunea de nord a lacului Sinoe) si o continua pe cea nordica de-a lungul limitei de dezvoltare a stufarisului, la distante de
centrul insulei cuprinse intre 300 m si 700 m.
Limita continua urmand o linie aproximativ dreapta pe luciul de apa, dinspre nord-vest spre sud-est, aflata la distante de centrul insulei cuprinse intre 700 m si 800 m.
Limita nord-estica a ariei se suprapune cu limita zonei de protectie stricta grindul Lupilor (limita aflata in sectiunea de nord a lacului Sinoe)
- Limita estica corespunde celui mai estic punct al limitei nord-estice urmat pe luciul de apa al lacului Sinoe si se afla in imediata vecinatate a plaurilor din apropierea grindului Chituc, la 800 m de centrul insulei.
- Limita sud-estica continua pe luciul de apa, pe directia dinspre nord-est spre sud-vest, la distante variabile fata de centrul insulei cuprinse intre 700 m si 800 m.
- Limita sudica corespunde celui mai sudic punct, unde se termina limita sud-estica si incepe limita sud-vestica. Este situat la 800 m de centrul insulei Ceaplace.
- Limita sud-vestica urmeaza directia sud-est - nord-vest, pe luciul de apa, si corespunde traseului navigabil canalul 5 - Periboina, la distante variabile fata de centrul insulei cuprinse intre 500 m si 800 m
- Limita vestica corespunde punctului cel mai vestic al delimitarii, pe luciul de apa al lacului, situat la o distanta de 400 m de centrul insulei.
- Limita nord-vestica o continua pe cea sud-vestica, respectiv vestica, pe directia sud-nord, corespunzator traseului navigabil canalul 5 - Periboina, pana se uneste cu limita nordica, respectiv punctul de intrare al canalului 5 in lacul Sinoe. Distanta de la limita pana la centrul insulei variaza intre 400 m si 600 m.