Geoparcul Dinozaurilor "Tara Hategului"
Geoparcul Dinozaurilor "Tara Hategului", Hateg
Conceptul de "geoparc" a fost lansat in 1999 de UNESCO si consta intr-un nou sistem de protejare a naturii fara a ignora patrimoniul istoric si cultural din zona . Tara Hategului indeplinea aceste conditii deoarece pe o suprafata de 800 kilometrii patrati , cu 80 de sate si 50000 locuitori se gasesc :- bogate situri fosiliere in localitatile Sanpetru , Pui , Valioara , Tustea ,Nalat Vad
- urme ale civilizatiilor dacice si romane , in special ruinele de la Sarmizegetuza
- bisericile de piatra din evul mediu timpuriu cum sunt cele de la Densus , Strei , Ostrov , Santamarie Orlea etc.
- o zona bogata in traditii etnice si culturale
- situri naturale protejate in care exista o vegetatie rara cum sunt mlastina de la Pesteana , pajistile din Varful Poienii , satul Ohaba de sub Piatra , padurea Hateg Slivut cu Rezervatia de zimbrii , poiana narciselor din Salasul de Sus , etc.
Pe aceste considerente in 1999 a fost demarat un proiect de constituire a unui geoparc in zona pentru aceasta fiind constituita Asociatia Geoparcului Dinozaurilor din care face parte Universitatea Bucuresti , Universitatea Petrosani , Consiliul Judetean Hunedoara , primariile si consiliile locale din zona . Ca urmare a activitatii depuse in 2005 guvernul recunoaste prin hotarare zona ca geoparc . De asemenea geoparcul este primit si in Reteaua Europeana a Geoparcurilor din care mai fac parte alte 17 geoparcuri europene .
La ora actuala administratia parcului a fost atribuita prin hotarare guvernamentala Universitatii Bucuresti , directorul parcului fiind dr. prof. Dan Grigorescu de la Facultatea de Geologie din cadrul Universitatea Bucuresti , care de fapt a fost parintele proiectului de constituire al parcului . Urmeaza sa fie constituite Centrul administrativ al parcului , muzeul parcului , un muzeu in aer liber , un centru de informare .
Pentru vizitarea vestigiilor de aceasta natura, in orasul Hateg a fost infiintat un punct de vizitare a fosilelor ce poate fi gasit usor, dupa indicatorul denumit "Infoturism"
Aria protejata se afla in partea sud-vestica a judetului Hunedoara, pe teritoriul administrativ al orasului Hateg si pe cele ale comunelor: Baru, Densus, General Berthelot, Pui, Rachitova, Rau de Mori, Sarmizegetusa, Salasu de Sus, Santamaria-Orlea si Totesti.
Aria naturala a fost declarata parc natural prin Hotararea de Guvern 2151 din 30 noiembrie 2004 (privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone) iar din 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO). Din 2015 Geoparcul este sit UNESCO, ca urmare a adoptarii de catre statele membre UNESCO, la data de 17 noiembrie 2015, a Programului International pentru Geostiinte si Geoparcuri.
Geoparcul Dinozaurilor este singurul areal din Romania membru al Retelei Europene si al Retelei Globale a Geoparcurilor. A fost primul geoparc din Europa de Sud-Est care a obtinut acest statut international, in anul 2005.
in cadrul geoparcului sunt incluse si urmatoarele rezervatii naturale: Paleofauna reptiliana Tustea, Locul fosilifer cu dinozauri Sanpetru, Mlastina de la Pesteana, Calcarele de la Fata Fetii, Varful Poieni, Padurea Slivut, Fanatele cu narcise Nucsoara, Fanatele Pui.
Geoparcul Dinozaurilor este o ingemanare a geodiversitatii, biodiversitatii, patrimoniului istoric si cultural; cu activitatile socio-economice ale tarii Hategului.
Aceasta arie naturala protejata are un statut special, datorita gradului ridicat de locuire si scopul sau este de a asigura protectia patrimoniului natural si cultural al tarii Hategului.
Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural.
Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterozaurilor.