Romania locurilor frumoase

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Judetul Hunedoara

Conceptul de "geoparc" a fost lansat in 1999 de UNESCO si consta intr-un nou sistem de protejare a naturii fara a ignora patrimoniul istoric si cultural din zona . Tara Hategului indeplinea aceste conditii deoarece pe o suprafata de 800 kilometrii patrati , cu 80 de sate si 50000 locuitori se gasesc :
- bogate situri fosiliere in localitatile Sanpetru , Pui , Valioara , Tustea ,Nalat Vad
- urme ale civilizatiilor dacice si romane , in special ruinele de la Sarmizegetuza
- bisericile de piatra din evul mediu timpuriu cum sunt cele de la Densus , Strei , Ostrov , Santamarie Orlea etc.
- o zona bogata in traditii etnice si culturale
- situri naturale protejate in care exista o vegetatie rara cum sunt mlastina de la Pesteana , pajistile din Varful Poienii , satul Ohaba de sub Piatra , padurea Hateg Slivut cu Rezervatia de zimbrii , poiana narciselor din Salasul de Sus , etc.
Pe aceste considerente in 1999 a fost demarat un proiect de constituire a unui geoparc in zona pentru aceasta fiind constituita Asociatia Geoparcului Dinozaurilor din care face parte Universitatea Bucuresti , Universitatea Petrosani , Consiliul Judetean Hunedoara , primariile si consiliile locale din zona . Ca urmare a activitatii depuse in 2005 guvernul recunoaste prin hotarare zona ca geoparc . De asemenea geoparcul este primit si in Reteaua Europeana a Geoparcurilor din care mai fac parte alte 17 geoparcuri europene .
La ora actuala administratia parcului a fost atribuita prin hotarare guvernamentala Universitatii Bucuresti , directorul parcului fiind dr. prof. Dan Grigorescu de la Facultatea de Geologie din cadrul Universitatea Bucuresti , care de fapt a fost parintele proiectului de constituire al parcului . Urmeaza sa fie constituite Centrul administrativ al parcului , muzeul parcului , un muzeu in aer liber , un centru de informare .
Pentru vizitarea vestigiilor de aceasta natura, in orasul Hateg a fost infiintat un punct de vizitare a fosilelor ce poate fi gasit usor, dupa indicatorul denumit "Infoturism"

Localizare Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului

Scrie review Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului

Ai vizitat Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii