Romania locurilor frumoase

Geamia Gazi Ali Pasa

Geamia Gazi Ali Pasa, Babadag

Situata pe soseaua principala ce leaga Tulcea de Constanta si amplasata in centrul orasului Babadag, geamia Gazi Ali Pasa a fost construita in anul 1610. Curtea geamiei mai cuprinde casa parohiala precum si mormantul in care odihneste ctitorul sau. Langa veranda prin care se accede in interiorul geamiei se afla locul de abdest (ablutiune) a carui alimentare se face prin captarea unui izvor natural de apa. De specificat faptul ca in anul 1999 s-au finalizat lucrarile de restaurare a lacasului de cult, prin contributia Ministerului Culturii si contributia directa a presedintelui Republicii Turcia, Suleyman Demirel, acesta recapatandu-si stralucirea de altadata.
A fost construita pe timpul Sultanului Mehmet al III lea,prin anii 1610.Geamia a trecut printr-un incendiu in timpul Razboiului ruso-turc din 1876. Printr-o modificare efectuata dupa incendiu,acoperisul si plafonul au fost modificate,in partile laterale ale cladirii au fost deschise usi suplimentare si a fost construit un nou minaret.
Geamia Gazi Ali Pasa a functionat ca muzeu pana in anul 1989. In anul 1990 au inceput lucrarile de reparatie si restaurare.in partea de rasarit a geamiei se gaseste monumentul funerar al lui Gazi Ali Pasa.Monumentul fiind o constructie hexagonala,partea superioara a fost acoperita cu o cupola,zidaria a fost placata cu asfalt in stil romanesc si intarita cu o tencuiala din pietris.in momentul de fata,in partea de nord a monumentului funerar exista o cladire cu doua etaje.Aceasta cladire a fost reconstruita din temelie.La intrare la parterul cladirii,in stanga,se gaseste o scobitura care arata evolutia cladirii,iar in partea dreapta,o incapere care urmeaza a fi folosita ca muzeu.Etajul de sus al cladirii a fost construit drept locuinta a imamului si oranduit ca atare,obiectele de inventar fiind asigurate de catre Fundatia Cultelor din Turcia. Conform "Protocolului cu privire la reparatia monumentelor istorice turco-islamice din orasul Babadag,jud.Tulcea, Romania",semnat la Ankara in data de 05.09.1995 intre ministrii de externe ai Turciei si Romaniei,proiectele de reparatie si restaurare ale Geamiei Gazi Ali Pasa, monumentul funerar al lui Gazi Ali Pasa si Casei Imamului au fost pregatite de catre Directia Generala a Monumentelor Istorice Nationaledin cadrul Ministerului Culturii din Romania si predate partii turce. Lucrarile de reparatie si restaurare au fost finalizate cu sprijinul financiar de aproximativ 300 000 USD acordat de Fundatia Cultelor din Turcia. Complexul muzeal Geamiei Gazi Ali Pasa, monumentul funerar al lui Gazi Ali Pasa si Casa Imamului aflate in folosinta si administratia Muftiatului Cultului Musulman din Romania,a fost inaugurat in ziua de vineri,04.12.1998 de catre Presedintele Republicii Turcia,Dl.Suleyman Demirel,la inaugurare participand si Ministrul Roman al Culturii,domnul Ion Caramitru.

Localizare Geamia Gazi Ali Pasa

Scrie review Geamia Gazi Ali Pasa

Ai vizitat Geamia Gazi Ali Pasa? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii