Romania locurilor frumoase

Fortificatiile Brasovului

Fortificatiile Brasovului, Brasov

Incinta fortificata din jurul orasului, care a facut din Brasov unul dintre cele mai intarite orase medievale din Transilvania, a fost dezvoltata etapizat, intre secolele al XIV-lea si al XVII-lea. Regele Ludovic I de Anjou (1342-1382) acorda brasovenilor privilegiul de a-si construi fortificatii de piatra, drept reinnoit de Sigismund de Luxemburg (1387-1437), prezent la Brasov in 1395, pentru a incheia tratatul de alianta antiotomana cu Mircea cel Batran, unde revine in 1397-1398 si in 1427, pentru a supraveghea lucrarile de aparare. Construirea Bastionului Aurarilor in 1646 (demantelat in secolul al XIX-lea odata cu intreaga latura de nord-est a ansamblului), incheie lucrarile la sistemul de aparare al orasului, desfasurate pe parcursul a trei secole.

Din cetatea perimetrala de plan patrulater neregulat, prevazuta initial cu mai multe panze de ziduri, zwingere, santuri cu apa sau uscate, iazuri spre est si vest, 27/28 de turnuri de aparare si opt bastioane date spre intretinere si aparare breslelor de mestesugari, astazi sunt mai bine conservate fortificatiile Zidurilor de Jos, situate de-a lungul canalului Graft si ale Zidurilor de Sus, de sub Tampa. Sistemul de aparare al cetatii era completat de patru turnuri de observatie exterioare: pe latura de nord, Turnul Negru (sfarsitul secolului al XIV-lea) si Turnul Alb (1460/1494), cel din urma fiind racordat la fortificatiile orasului prin intermediul Bastionului Graft, care functiona ca pod peste paraul de la poalele dealului Romurilor. Celelalte doua turnuri de pe versantul dinspre oras al muntelui Tampa, din dreptul Bastioanelor Tesatorilor si Postavarilor, astazi nu se mai pastreaza decat la nivel arheologic.

Intrarile principale in "Cetate", din dreptul celor trei suburbii, "Brasovul Vechi" (spre nord), Blumana" (spre est) si "Schei" (spre vest), erau protejate de constructii monumentale cuprinzand turnuri, bastioane si poduri mobile peste santurile cu apa. intre anii 1522 si 1532, cele mai importante accese de pe latura de nord-est a Brasovului au fost mult amplificate: Porta Porzel si Porta Petri, cea din urma, fiind numita ulterior Poarta Manastirii si apoi Poarta Vamii.
in anul 1559, se ridica turnul Portii Ecaterinei dinspre Scheii Brasovului, singurul martor al vechilor fortificatii din aceasta parte a orasului.

Bastioanele brasovene:
- Bastionul Tesatorilor
- Bastionul Fierarilor
- Bastionul Graft
- Bastionul Funarilor sau Franghierilor
- Bastionul Postavarilor
- Bastionul Cojocarilor sau Tabacarilor
- Bastionul Aurarilor
- Bastionul Curelarilor
Portile brasovene:
- Poarta Ecaterinei
- Poarta Vamii sau a Manastirii
- Poarta Principala sau a Caldararilor
- Poarta Strazii Negre
- Poarta Schei
- Poarta Targul Cailor
Turnuri externe:
- Turnul Negru
- Turnul Alb
- Turnul Cizmarilor
- Turnul Cutitarilor

Fortificatiile Brasovului

Localizare Fortificatiile Brasovului

Scrie review Fortificatiile Brasovului

Ai vizitat Fortificatiile Brasovului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii