Crucile de piatra de la Godeni
Crucile de piatra de la Godeni, Judetul Arges
Crucile de piatra de la Godeni - monumente memoriale de interes nationalPe intreg teritoriul judetului Arges exista numeroase cruci vechi din piatra. Unele sunt cruci de pomenire, altele sunt cruci care comemoreaza ridicarea unei biserici sau care delimiteaza hotarele dintre localitati.
In comuna argeseana Godeni se afla trei cruci de piatra, clasificate ca monumente memoriale sau funerare de interes national:
- o cruce din 1662, aflata in curtea bisericii
- o cruce din 1759, aflata pe vechiul drum spre Marcus
- o cruce din 1668, aflata in fostul cimitir din strada Popesti.
Crucea din 1662, cunoscuta si ca "Crucea jupanului Nica" sau "Crucea cea inalta de la poarta bisericii", marcheaza locul unde a fost amplasata Biserica Baneasa - biserica ce apartinea conacului boieresc al lui Radu Golescu, infiintata la scurt timp dupa ridicarea conacului, aproximativ pe la 1650. Biserica Baneasa nu a supravietuit timpurilor fiind construita din lemn. Ea s-a naruit devreme, in jurul anului 1800.
In comuna Godeni, mai sunt incluse in lista monumentelor istorice din judetul Arges ca monumente de interes local, fiind clasificate ca monumente de arhitectura, urmatoarele doua obiective: Biserica "Sfantul Nicolae" (1911) din Capu Piscului si biserica "Nasterea Maicii Domnului" (1880) din Cotesti. De interes este si Monumentul Eroilor din localitate.
Comuna Godeni se afla in nord-estul judetului Arges, pe malul raului Bughea, si este strabatuta de soseaua nationala DN73C, care leaga Campulung de Curtea de Arges. Localitatea se afla la o distanta de 45 Km nord de Pitesti si la 12 Km sud - vest de Campulung Muscel.