Romania locurilor frumoase

Crucea lui Mihai Viteazul

Crucea lui Mihai Viteazul, Judetul Arges

Povestea acestei cruci este una istorica. in satul Badeni se afla "Plaiul Malaiste", zona in care s-a retras Mihai Viteazul, dupa lupta de la Calugareni (1595). Pana acolo s-a retras Mihai Viteazul din calea lui Sinan Pasa, asteptand ajutoarele de la Principele Sigismund Bathory. Ajuns acolo, a pus aceasta cruce, semn pe care il putem vedea si astazi. Dupa primirea intaririlor, Marele Voievod Mihai, cel care a unit pentru prima data toate cele trei principate romane, a eliberat Targoviste si i-a facut praf pe turci la propriu, in marea batalie de la Giurgiu. Batalia de la Giurgiu este consemnata in izvoarele istorice ale vremii ca fiind cea mai mare batalie a lui Mihai Viteazul. Mai mare decat cunoscuta batalie de la Calugareni. Cronicile turcesti au descris in amanunt aceasta batalie, atat de marcati si luati prin surprindere a fost oastea otomana la vremea respectiva.

Crucea cantareste aproape trei tone, a fost ridicata pe o stanca de pe dealul numit "Coltul Albinei", la o altitudine de 1.125 de metri.
La actiunea de montare a sa au luat parte mai multe echipe de salvamontisti din Campulung si Pitesti, reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges si un echipaj al Unitatii Speciale de Aviatie Bucuresti.

Intregul monument are o inaltime de 15 metri si este montat in apropiere de locul unde, vreme de 60 de ani, a strajuit muntii crucea lui Mihai Viteazu, o cruce de lemn, care, in timp, s-a deteriorat.
Crucea a fost ridicata de la sol cu un elicopter si, pe tot timpul actiunii, unul dintre preotii din comuna a stat in genunchi si s-a rugat ca misiunea sa fie dusa cu succes la bun sfarsit. Localnicii cred ca aceasta cruce ii protejeaza de toate necazurile, mai ales ca a fost montata cu o zi inainte de inaltarea Domnului si sfintita chiar in aceasta zi de mare sarbatoare.
Cale de acces: La 65 de kilometri de Pitesti, in comuna Stoenesti. Se pleaca de la Ograda, se merge catre Biserica din Satul Stoenesti, apoi traseul poate fi parcurs in circa 30-40 de minute prin padure pana la crucea de pe Coltul Albinei.

Crucea lui Mihai Viteazul, monument istoric de interes national, care dateaza din timpul marelui voievod Mihai Viteazul (1593-1601), este amplasata in satul Stoenesti, comuna Stoenesti, la distanta de 700 m de la intersectia DJ 725 cu DN 72A.
Amplasata initial in satul Lunca Girtii, a fost mutata de catre amiralul Dan Zaharia, in anul 1935, in fata Monumentului Eroilor , vizavi de actuala cladire a Primariei.

"Dar trecutul eroic al Vaii?! Ce curioase manifestari mai are si viata. Uitata si pe jumatate distrusa, o cruce lasata de Mihaiu Viteazul la 1595 (cea mai veche cruce din judetul Muscel) a stat peste 30 de ani intr-o baltoaca din curtea scolii din Slobozia (com. Stoenesti). Scrierea slavona a impiedicat descifrarea misterului. Astazi, crucea lui Mihaiu, la loc de onoare si cinste, va ramane singura de veghe de-a pururi pe valea fermecata, la Mormantul soldatului necunoscut al vaii. (...) in fata Monumentului Calugarenilor, ridicat la Stoenesti, pe valea Dimbovitei, unde Mihaiu Viteazul a stat un an de zile si de unde sub comanda marelui Voievod armele crestine au pornit intr-un navalnic asalt pentru a zvarli pentru totdeauna pe turci peste Dunare." - (Amiral Dan Zaharia, "Stoenesti, Muscel, Valea Dambovitei", in "Realitatea ilustrata", nr. 517 din 16 decembrie 1936, pp. 10-11).

Din textul de pe cruce, scris in limba slavona, se intelege ca a fost ridicata de catre domnitorul Mihai Viteazul.
Povestea acestei cruci este una istorica. Aici s-a retras Mihai Viteazul din calea lui Sinan Pasa, asteptand ajutoarele de la Principele Sigismund Bathory. Dupa primirea intaririlor, Marele Voievod si cel care a unit pentru prima data cele trei principate romane, a eliberat Targoviste si i-a invins pe turci in marea batalie de la Giurgiu. Batalia de la Giurgiu este consemnata in izvoarele istorice ale vremii ca fiind cea mai mare batalie a lui Mihai Viteazul.

Localizare Crucea lui Mihai Viteazul

Scrie review Crucea lui Mihai Viteazul

Ai vizitat Crucea lui Mihai Viteazul? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii