Romania locurilor frumoase

Colectie muzeala a aromanilor

Colectie muzeala a aromanilor, Bucuresti

Profil principal: Etnografie

Tanko-Molnar Maria-Terezia, proprietara colectiei, este pensionara, fosta invatatoare. A trait in aceasta localitate toata viata. Tatal si bunicul erau croitori specializati in haine secuiesti. inca din copilarie era in legatura cu portul local secuiesc din Madaras-Ciuc. A cunoscut si portul din satele vecine.
in cursul anilor a observat ca portul traditional din satul natal se schimba, se transforma, uniformizeaza. in trecut portul era multicolor. Fetele, femeile au purtat diferite haine secuiesti conform varstei lor. Acesta s-a schimbat, s-a uniformizat. incet, incet porturile vechi au ramas in dulapuri sau erau vandute. Interesant ca in satele vecine procesul de schimbare era mai lent.
A avut ca obiectiv pastrarea portului traditional, de aceea a inceput cu colectionarea porturilor ramase din trecut, fuste, sorturi, fotografii din trecut si toate obiectele care erau in legatura cu portul popular. A cusut 37 de porturi mici pentru papusi. Dintre aceste 6 porturi se afla acum la Muzeul Etnografic din Keszthely in Ungaria. in expozitie sunt numeroase porturi originale sau create, o colectie de carti postale dar si o colectie de 800 fotografii vechi.
Spatiul nu este prea mare, dar se potriveste cu viziunea proprietarei privind expozitia.
in cursul activitatii sale a notat informatii legate de portul secuiesc, de obiceiurile noastre, care s-au concretizat in patru carti (2008, Obiceiuri si traditii din Madaras-Ciuc; 2009, Portul secuiesc in trecut si astazi, purtarea portului secuiesc cu ocazia diferitelor manifestari in satul Madaras-Ciuc; 2010, Familii importante si oameni talentati din Madaras-Ciuc).

Adresa: Str. Vasile Lascar, nr.26-28, sector 2, BUCUREsTI

Localizare Colectie muzeala a aromanilor

Scrie review Colectie muzeala a aromanilor

Ai vizitat Colectie muzeala a aromanilor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii