Romania locurilor frumoase

Cetatuia de pe Straja (Dealul Cetatii)

Cetatuia de pe Straja (Dealul Cetatii), Brasov

Cetatuia de pe Straja (Dealul Cetatii) a fost un punct important de aparare, situat insa in afara cetatii Brasovului. La inceputul secolului al XV-lea, exista aici doar un turn de veghe, care a fost completat in 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri. Distrus in 1529 de armata lui Petru Rares, in locul lui au fost inaltate, un sfert de veac mai tarziu, ziduri de piatra si au fost sapate santuri.

Un incendiu din 1618 i-a adus stricaciuni grave, astfel ca, in 1625, cetatea a fost refacuta aproape in intregime. In 1627 a fost sapata in interior o fantana de 81 m. La 1630, cetatuia capata cele patru bastioane de la colturi. Pierzandu-si importanta in secolul XVII, a slujit drept depozit si mai apoi de cazarma plaiesilor. De aceea, intr-o vreme, dealul s-a numit Dealul Plaiesilor.

Din secolul XVIII si pana in 1954 a servit si drept inchisoare, apoi depozit pentru Arhivele Statului Brasov pana in 1975, pentru ca din 1981, dupa o ampla restaurare sa devina un complex turistic cu specific medieval.

Localizare Cetatuia de pe Straja (Dealul Cetatii)

Scrie review Cetatuia de pe Straja (Dealul Cetatii)

Ai vizitat Cetatuia de pe Straja (Dealul Cetatii)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii