Romania locurilor frumoase

Cetatile Ponorului

Cetatile Ponorului, Budeasa

Cetatile Ponorului este unul dintre cele mai mari complexe carstice din Romania, aflat in Muntii Apuseni, zona Padis.

Numit si Everestul speologiei romane, complexul carstic de la Cetatile Ponorului a fost mentionat pentru prima data in 1886 de catre Nagy Sandor. in 1929 R. Jeannel si Emil Racovita cerceteaza zona intrarii. Primii 300 m ai galeriei active au fost explorati de echipa Institutului de speologie din Cluj in 1949. Din 1951 este cooptata si echipa de alpinisti ai AS Armata Brasov condusa de Emilian Cristea. in competitie intra si o echipa de speleologi francezi. in mai multe expeditii este explorata galeria activa. in 1957 este atins sifonul final. in alte doua intrari din 1972, echipa de alpinism de la A.S. Armata-Brasov, reuseste escaladarea peretelui final de peste 100 m inaltime, fara ca sa gaseasca o continuare. Speologii din stei sunt cei care au eliminat multe semne de intrebare de pa harta Cetatilor. Explorarile continua.

La Cetatile Ponorului se poate ajunge si din centrul statiunii turistice Arieseni, urmand drumul comunal pana in satul Cobles, iar de acolo marcajul cu triunghi rosu. Cei 10 kilometri pana in satul Cobles se pot parcurge cu autoturismul, iar apoi pe jos.
Drumul nostru coboara pe un grohotis in Dolina I unde se afla marele portal de 74 m al Cetatilor Ponorului. Intrand in pestera pe sub portal coboram pana la cursul raului subteran care nu poate fi explorat in amonte datorita unui lac adanc. Apa care iese de aici, dupa un scurt parcurs, dispare printr-o cascada in giganticul tunel subteran al cetatilor. Traseul nostru se intoarce la poteca de sub perete, urca pe grohotis, si ajunge in Dolina II strajuita de pereti verticali de 100 m.

Pe fundul dolinei se afla o gura de pestera, care de fapt da in galeria subterana, formand pentru aceasta o fereastra. De aici urcam pana la saua care desparte Dolina I de III, cu pereti peste 200 m. Cei care coboara la piciorul marelui perete ajung la gura unei galerii, care permite accesul spre raul subteran. Vizitarea este dificila si depinde de experienta fiecaruia, dar mai ales de nivelul apei. Spre aval se poate vedea galeria cu apa presarata cu blocuri de piatra , grohotisuri, sali, cea mai mare fiind Sala Taberei in care se afla o cascada de 8m. Acolo este punctul terminus. Galeria spre amonte ne farmeca cu jocul de lumini, care dispare si reapare datorita ferestrelor (acelor guri de pesteri din doline), cu izbucul subteran, alimentat de apele ce dispar in Poiana Ponor, si cu o cascada pe langa care iesim din galerie, sub marele portal, dintre dolinele I si II. Aici suntem in locul vizitat mai inainte, unde apa a disparut printr-o cascada intr-o galerie subterana.

Dupa turul subteran poteca urca o diferenta de nivel de 200 m, intalneste pentru scurt timp traseul cu marcajul punct galben, dupa care ajunge la balconul I (din care se vede dolina III) si la balconul II (din care se vede tot dolina III). Dupa putin timp un marcaj dublu ne conduce la balconul III (de unde se vede dolina II), iar peste cateva minute un alt marcaj dublu ne duce la balconul IV (din care se vede dolina II).
Dupa aceea continuam drumul, la un moment dat poteca coboara pana la nivelul Vaii Cetatilor, de unde se continua pe un drum forestier. Dupa 250 m din stanga coboara marcajul punct galben care vine de la Izbucul Galbenei, si ne insoteste prin urcusuri si coborasuri pana la cabana Padis.

Localizare Cetatile Ponorului

Scrie review Cetatile Ponorului

Ai vizitat Cetatile Ponorului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii