Romania locurilor frumoase

Cetatea Veche de Pamant de la Santana

Cetatea Veche de Pamant de la Santana, Santana

"Cetatea Veche" / "Cetatea hallstattiana Santana"
- Cercetarile asupra vechii Cetati de Pamant de la Santana dateaza din anii 1953, primele sapaturi fiind incepute in anul 1963. Pe baza datelor existente si urmare a studiilor de geomagnetism efectuate in toamna anului 2008, in 16 septembrie 2009 au fost demarate sapaturile la Cetatea de pamant de la Santana, descoperirile fiind de-a dreptul spectaculoase. La Santana specialistii au stabilit ca exista trei fortificatii din epoca bronzului cu dimensiuni de 80 ha, respectiv 67 ha si 14 ha, partial suprapuse. Sapaturile arheologice din acest an au fost efectuate pe o lungime de 80 m si au constat in dezvelirea sistemului de aparare al fortificatiei si descoperirea a diverse vestigii, dintre care cea mai importanta este un schelet uman vechi de 5500 ani. Pe baza datarii vechimii scheletului uman prin metode noi in antropologie, s-a concluzionat ca asezarea de la Santana este contemporana cu renumita Troia homerica de pe tarmul de apus al Asiei Mici, pentru aceasta Santana fiind denumita "o Troie a Romaniei".

Localizare Cetatea Veche de Pamant de la Santana

Impresii Cetatea Veche de Pamant de la Santana

Adrian
nota: 9

02-07-2015
Cetatea Veche de Pamant de la Santana este o fortificatie de pamant a epocii bronzului la Muresul de jos
Peter Hugel
nota: 10

02-07-2015
"Cercetarea magnetometrica de la Santana a permis identificarea unor structuri preistorice, cum ar fi primele doua valuri, santuri si palisade (structura defensiva a fortificatiei), un drum situat in interiorul fortificatiei si numeroase constructii din lemn", a precizat dr Peter Hugel (directorul executiv al Complexului Muzeal Arad).
dr Peter Hugel
nota: 10

02-07-2015
"In colaborare cu Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timisoara si Ruhr-Universitat Bochum, din Germania, Complexul Muzeal Arad a initiat un proiect de cercetare magnetometrica la Cetatea de pamant de la Santana, prospectiuni ce s-au desfasurat in cursul saptamanii trecute", a declarat, directorul executiv al Complexului Muzeal Arad, dr Peter Hugel.
Horia Ciugudean
nota: 10

02-07-2015
"A avea un fragment de lemn de la manerul unei lanci de bronz, cu o vechime de peste 3000 de ani, pentru Romania este un lucru absolut senzational", a spus Horia Ciugudean, specialist in preistorie, conf. univ.
Cetatea cu vechimea cetatii Troia
nota: 10

02-07-2015
Cercetarile efectuate au stabilit existenta unei necropole ce apartine primei parti a epocii cuprului (cultura Tiszapolgar, cca. 4000 i.Hr.), a unei asezari datate la sfarsitul epocii bronzului (cca. 1200 i.Hr.) si a fortificatiei, ridicate la inceputul primei epoci a fierului, fiind unul dintre cele mai mari complexe fortificate din aceasta parte a Europei.

Scrie review Cetatea Veche de Pamant de la Santana

Ai vizitat Cetatea Veche de Pamant de la Santana? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii