Romania locurilor frumoase

Cetatea dacica de la Pietrele lui Solomon

Cetatea dacica de la Pietrele lui Solomon, Brasov

Cetatea dacicade la Pietrele lui Solomon este o fortificatie antica aflata pe teritoriul Brasovului. Se afla situata in zona "intre Chietri", cu vedere directa inspre nord-estul Tampei si cu dealul Stejeris - in ambele locuri fiind regasite alte vestigii dacice. Avea rol de refugiu pentru populatia daca a asezarilor civile dimprejur.

Primele sapaturi arheologice dateaza din anii 1913, fiind efectuate de catre cercetatorul Julius Teutsch. Alte lucrari au fost facute in anii '50 (de catre A. D. Alexandrescu si I. Pop) si in anii 80 (de catre Fl. Costea, el publicand si un amplu studiu pe aceasta tema).

In urma acestor cercetari s-a putut constata o continua locuire a cetatii pe intreaga durata a neoliticului, epocii bronzului si cea a fierului. Cetatea era compusa dintr-o incinta imprejmuita cu ziduri dacice, val de pamant si palisade. Aceasta din urma este presupusa a fi avand rol de drum de rond pentru straji ori platforma pentru lupte. in incinta fortificatiei se mai afla si un turn-locuinta. Dupa o vreme, constructiile s-au inmultit prin terasarea unei parti a incintei. in acestea s-au descoperit urme de ceramica - atat comuna cat si de lux - precum si obiecte de fier. Totodata s-a semnalat existenta unei cisterne sapata in stanca, pentru apa ori provizii.

Tot prin metode arheologice a fost stabilit si sfarsitul cetatii, care s-a petrecut in timpul razboaielor daco-romane.
Astazi, zona care se afla cetatea este de nerecunoscut, pe locul acesteia aflandu-se una din mesele junilor iar pe una din laturile turnului gasindu-se cateva trepte de piatra.

Scrie review Cetatea dacica de la Pietrele lui Solomon

Ai vizitat Cetatea dacica de la Pietrele lui Solomon? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii