Romania locurilor frumoase

Casa Octav Darascu Enigarescu

Casa Octav Darascu Enigarescu, Viforata

Dezvoltarea localitatii Viforata este strans legata de ctitorirea in nordul orasului Targoviste, astazi la doar 5 km distanta, a Manastirii Viforata. in urma cu aproximativ 500 de ani era atestata ctitoria lui Vlad Voda al V-lea (1530), pentru ca la un secol distanta manastirea sa fie rectitorita de Matei Basarab. in timp, micul sat ce s-a dezvoltat la poalele Manastirii, inspre Targoviste, avea sa poarte in el traditia mestesugareasca a tesutului, atragand totodata un numar insemnat de personalitati ale culturii romanesti prin pitorescul specific zonei.
Castelul Darascu-Enigarescu a fost construit pe culmea nord-vestica a dealurilor Targovistei, pe drumul de acces spre Manastirea Viforata, fiind finalizat la comanda familiei Darascu in 1910, la peste 20 de ani de la initierea constructiei. Cu o istorie incetosata, proprietatea avea sa scape de nationalizare, chiar daca a activat la un moment dat drept sediu al C.A.P-ului local, intrand in perioada 1975-1977 in proprietatea lui Octav Enigarescu. Om de o vasta cultura, bariton, om de radio, actor, profesor de canto si director al Operei Bucurestene (1969-1971), Octav Enigarescu a apreciat imediat calitatile arhitecturale ale micului castel.
Dispusa pe o structura terasata, constructia se inalta pe doua niveluri, prezentand totodata si o pivnita inalta ce se desfasoara pe intreaga amprenta a cladirii. Punctul central al resedintei este indiscutabil forma turnului central, ce aminteste de tipologia donjonul medieval, structura camerelor fiind astfel influentata de forma circulara. Cladirea avea sa fie consolidata de catre familia Enigarescu, care se ingrijeste de intretinerea castelului, intarind structura, in cursul anului 1988, cu barne de otel.

Scrie review Casa Octav Darascu Enigarescu

Ai vizitat Casa Octav Darascu Enigarescu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii