Romania locurilor frumoase

Casa etnografica ceangaiasca - Paltinis-Ciuc

Casa etnografica ceangaiasca - Paltinis-Ciuc, Lunca de Sus

Profil principal: Etnografie locala

Colectia este expuza intr-o casa traditionala din barne de lemn veche de peste 100 de ani, care a fost demontata de pe un deal din valea Szocsok si reconstruita in curtea Fundatiei, unde i s-a adaugat o mansarda pentru cazarea artistilor sositi in tabere.
Casa cuprinde trei camere, un cerdac si este amenajata traditional dupa cum urmeaza: din curte intram in bucatarie care este dotata cu mobilier vechi si autentic, conform pozelor anexate. Din bucatarie trecem in camera curata, camera pe care ceangaii o folosesc in anumite situatii cum ar fi nunti, botezuri, inmormantari, primirea unor vizite importante etc. Este dotata tot cu moblilier adecvat vechi si traditional. Obiectul cel mai reprezentativ si important fiind patul pe care se aseaza anumite componente ale zestrei miresei si lada cu zestre (camasi, ii, catrinte etc.). in aceasta camera este prezentat publicului vizitator portul ceangaiesc. Din camera curata se urca in mansarda, unde este asigurata cazarea in trei camere aranjate in mod traditional. in camera a treia este amenajata sala de expozitie a Fundatiei, sala care se foloseste si pentru conferinte, intalniri, lansari de carte. Cerdacul este amenajat ca o bucatarie de vara cu obiecte vechi, unde se serveste masa in timpul taberelor de creatie de arta plastica si populara, pe care o organizam anual pentru 20-25 de artisti din Japonia, California, Ungaria, Croatia si Romania.
Tipuri de colectii: obiecte de uz casnic, costume national, obiecte de lucru pentru prelucrarea lemnulu, a laptelui, agricultura, mobilier autentic etniei ceangailor.

Program: 8:00-22:00
Adresa: Strada Principala nr. 1038, PALTINIS-CIUC, LUNCA DE SUS, Harghita
Acces: se afla situata in valea Ghimesului pe comunicatia Miercurea-Ciuc - Comanesti la 10 km Nord de unde izvoraste raul Trotus

Scrie review Casa etnografica ceangaiasca - Paltinis-Ciuc

Ai vizitat Casa etnografica ceangaiasca - Paltinis-Ciuc? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii