Bojdeuca Ion Creanga
Bojdeuca Ion Creanga, Iasi
Bojdeuca "Ion Creanga" din Ticau, orasul Iasi, primul muzeu memorial literar din Romania, este unul din cele 12 obiective care compun Muzeul Literaturii Romane Iasi. Surprinzator, aspectul acestui vechi cartier al Iasului, la distanta doar de 1 kilometru de Piata Unirii (inima orasului), relieful abrupt iti creeaza impresia ca te afli intr-un sat departat. Aici a locuit Ion Creanga (1837-1889), cel mai mare, mai cunoscut si mai iubit povestitor roman, din anul 1872 si pana la 31 decembrie 1889. Aici s-a cunoscut si imprietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris intreaga sa opera: Povestile, Povestirile si Amintirile din copilarie. Aceasta casa - numita de Ion Creanga - bojdeuca - pare coborata din poveste. Firesc, ea este pastrata si azi asa cum arata in anii 1872-1889. O casa cu doua incaperi mici, cu o prispa inspre nord, unde se afla si usa de intrare si un cerdac (o logie populara) cu deschidere generoasa spre orizontul dinspre rasarit sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari.Bojdeuca s-a deschis pentru public la 15 aprilie 1918 - fiind primul muzeu memorial literar din Romania. Casuta era insa vizitata din anul 1890, imediat dupa moartea scriitorului, de grupuri de elevi, studenti, profesori si ziaristi.
in perioada 1984-1989 la Bojdeuca Ion Creanga au avut loc lucrari complexe de consolidare a terenului, de amenajare a unui amfiteatru, in aer liber, de 250 de locuri, de construire a unei cladiri special gandita pentru a adaposti expozitia documentara "Viata si opera lui Creanga" si Biblioteca Bojdeucii, spatii de serviciu, depozit, camera pentru supraveghetoare, lucrari de restaurare si reorganizare ale muzeului "Bojdeuca Ion Creanga". Si de aceasta data s-a avut in vedere pastrarea autenticitatii casei. in interior sunt expuse (in cele doua incaperi si in cerdac) numai obiectele originale care au apartinut povestitorului sau familiei sale.
in cladirea noua, inaugurata la 11 iunie 1989, sunt expuse carti, fotografii si documente care ilustreaza drumul vietii lui Ion Creanga: scolar, preot si invatator, activitatea de scriitor: Bucoavna - unul din primele abecedare; fotografia originala a scriitorului; carti care au apartinut "seminaristului" Ion Creanga; manualele didactice originale alcatuite de Ion Creanga; colectia revistei "Convorbiri literare", 1867-1889 in care Ion Creanga si-a publicat opera; colectie de documente originale de la stramosii scriitorului; colectie de documente originale ale tatalui lui Mihai Eminescu; publicatii, reviste, editii care valorifica viata si opera lui Ion Creanga.
Bojdeuca "Ion Creanga" organizeaza anual 4 sarbatori care au devenit traditionale: 2 ianuarie - ziua inmormantarii scriitorului; 1 martie - ziua de nastere a lui Ion Creanga; 14-15 aprilie - Zilele Bojdeucii - aniversarea inaugurarii primului muzeu memorial literar din Romania; 31 decembrie - ziua mortii scriitorului - "Colinde la Bojdeuca".
Bojdeuca Ion Creanga este cel mai vizitat muzeu din Iasi, fiind slujit de doi profesori de limba si literatura romana (unul este membru al Uniunii Scriitorilor, cercetator al vietii lui Ion Creanga), trei supraveghetoare si o casiera. Bojdeuca Ion Creanga este un simbol, pentru ca ea se identifica adesea cu oglinda autentica a valorilor specifice romanesti, traditionale. Ea ofera posibilitatea cunoasterii unui creator roman de exceptie, a unui interior romanesc autentic, a unui geniu (Ion Creanga) identificat cu "poporul roman insusi surprins intr-un moment de geniala expansiune".