Romania locurilor frumoase

Biserica Streisingiorgiu

Biserica Streisingiorgiu, Calan

Biserica din Streisingeorgiu este considerata cel mai vechi monument medieval romanesc. Ea a fost construita de cnezii din familia Balea inainte de secolul al XII - lea, pe locul unei biserici de lemn care a fost ridicata in secolele VII - VIII d. Hr. in favoarea afirmatiei ca biserica este foarte veche, pledeaza o serie de argumente. Astfel, pe zidurile bisericii s-a gasit o inscriptie in limba slavona de la 1314, iar in 2 morminte s-au gasit monede din vremea regelui Bela (1131 - 1141d. Hr.). Dupa traseul zidariei, mai stangaci, in tratarea rustica, biserica a fost construita de localnici. in interiorul bisericii, pe fata estica a turnului clopotnitei se pastreaza urmatoarea inscriptie, cea mai veche din cate se cunosc pana acum in intreaga arta medievala romaneasca: "in numele Tatalui si Fiului si Duhului Sfant, au zidit jupan Candres si jupanita lui Nistora si fiii lui aceasta manastire Sfantului mare mucenic si atas a lui Hristos, Gheorghe si s-a savarsit si s-a scris, pentru pomenirea si sanatatea si mantuirea sufletelor lor, in zilele lui Jigmon crai, voievozi ai plaiurilor fiind Ioanes si Iacov, anul 6917 (1409), octombrie 2 zile".
Biserica a fost refacuta intre anii 1408 - 1409 de cneazul Candres si de sotia sa, Nistora. Pictura a fost executata de mesterul Teofil. Tabloul votiv infatiseaza familia ctitorilor in centru, cneazul Candres si sotia sa sustin modelul ctitoriei lor; de o parte si de alta sunt zugraviti jupan Latco, fratele lui Candres si Vlaicu fiul lor. Modificarea arhitecturii prin adaugarea turnului spre vest si repictarea interiorului bisericii au avut loc in acelasi secol, secolul al XV - lea. in secolul al XVIII - lea i s-a adaugaz o tinda. in prezent se mai pastreaza tabloul votiv care reprezinta familia cnezilor Candres.
intre anii 1976 - 1980 se fac cercetari intense asupra bisericii si este declarata monument istoric, moment in care se hotaraste si revenirea la forma sa initiala din perioada de inceput.

Localizare Biserica Streisingiorgiu

Scrie review Biserica Streisingiorgiu

Ai vizitat Biserica Streisingiorgiu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii