Romania locurilor frumoase

Biserica Strei

Biserica Strei, Calan

Biserica de la Strei a fost construita dintr-un turn cu clopotnita, care a incorporat in exterior un fragment de sarcofag roman dintr-o nava scurta cu plafon cu scanduri si dintr-un altar patrulater, distribuite de-a lungul axei vest - est. Turnul clopotnitei, avand trei etaje, este impresionant prin vigoarea zidariei cu patina aurie, prin decoratia de nobila sobrietate. Cladirea bisericii este datata de la sfarsitul secolului al XIII - lea, inceputul secolului al XIV - lea. Picturile bisericii reprezinta unul din cele mai vechi si pretioase ansambluri de pictura medievala menita sa impodobeasca un monument romanesc. Aceste picturi sunt expresia acelei epoci in care cnejii romani din Transilvania mai erau obligati sa faca apel la maestri straini pentru satisfacerea nevoilor artistice. Pictura interioara a fost realizata in secolul al XIV - lea de mesterul Grozie. Initial, a fost pictata si in exterior, insa aceasta pictura nu se mai pastreaza. Arhitectura bisericii ilustreaza adaptarea stilului romano - gotic din Transilvania la traditiile locale ale constructiilor din lemn.

Prima mentiune documentara dateaza de la 1392.
Pe locul monumentului medieval au fost descoperite vestigiile unei "villa rustica" romana.
Monumentele medievale, de altfel coboara pana in sec. XIII, cand avem atestata o curte cnezial si biserica de curte cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Cladita din piatra, la sfarsitul sec. XIII, prezinta un turn clopotnita pa fata de vest, o nava scurta cu plafon de scanduri si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe nervuri.
Odinioara pictata si la exterior, pastreaza astazi in interior, pictura lui Grozie, mester mentionat de o inscriptie (al treilea sfert al sec. XIV), intr-un stil original, sinteza de elemente iconografice bizantine si trasaturi stilistice nord italiene.

Localizare Biserica Strei

Scrie review Biserica Strei

Ai vizitat Biserica Strei? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii