Romania locurilor frumoase

Biserica Schimbarea la Fata (Biserica din Greci)

Biserica Schimbarea la Fata (Biserica din Greci), Sebes

Biserica Ortodoxa "Schimbarea la Fata" Sebes
La inceputul secolului al XIX-lea, veche biserica greco-catolica din cimitir este abandonata, iar comunitatea, cu sprijinul financiar al episcopului Ioan Bob, al "Casei alodiale" a orasului si a locuitorii macedo-romani din cartierul "Greci", isi construieste un alt edificiu de cult cu hramul Schimbarea la Fata, in cartierul negustorilor macedo-romani sau "in Greci".
Numarul redus al credinciosilor si insuficienta fondurilor fac ca biserica sa fie slab intretinuta de-a lungul anilor. Un contract incheiat intre antreprenorul Augustin Batentian din Alba Iulia si reprezentantii bisericii greco-catolice, din Sebes, din 30 mai 1905 mentioneaza efectuarea unor lucrari la zidul bisericii, iar altul despre repararea acoperisului.

Construita in intregime din caramida, biserica are o lungime de 22 x12,5m. in plan, cladirea este o biserica sala formata dintr-un pronaos suprapus de turnul-clopotnita cu inaltimea de 30 m., nava dreptunghiulara si un altar semicircular la interior si poligonal la exterior. Altarul este acoperit cu o semicalota strapunsa de penetratiile ferestrelor. Orientarea constructiei pe axa nord-sud permite ca intrarea in biserica sa se faca direct din strada printr-un portal dreptunghiular de piatra, profilat simplu. in interior, alaturi de stalpii masivi si scunzi care delimiteaza pronaosul de naos, pilastrii supli articuleaza peretii navei, sustinand arcurile boltilor decorate la origine cu un motiv de panglici impletite asemanator cu meandrul baroc desfasurat pe balustrada tribunei, de o parte si de alta a stemei episcopului-ctitor Ioan Bob. La imbogatirea plasticii interiorului mai contribuie iconostasul si amvonul din lemn, ambele piese cu arhitectura originala de inspiratie clasicista. Realizata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pictura catapetesmei a suferit interventii ulterioare (in 1930), pierzand aproape in totalitate putinele calitati pe care presupunem ca le-ar fi avut. Exteriorul bisericii atrage atentia prin bogatia si varietatea elementelor de articulare ale fatadei principale, tratate in spiritul barocului tarziu. Biserica a fost terminata la 11 iunie 1818 si a fost sfintita de episcopul Ioan Bob.

Localizare Biserica Schimbarea la Fata (Biserica din Greci)

Scrie review Biserica Schimbarea la Fata (Biserica din Greci)

Ai vizitat Biserica Schimbarea la Fata (Biserica din Greci)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii