Bazilica paleocrestina de la Niculitel
Bazilica paleocrestina de la Niculitel, Niculitel
Situat in zona de nord-est a localitatii, la poalele dealului Piatra Rosie, a fost descoperit in primavara anului 1971. Complexul este compus dintr-o bazilica cu trei nave si nartex ridicata la sfarsitul sec. IV p.Chr. deasupra unei cripte monumentale paleocrestine.In interiorul acesteia din urma se aflau osemintele a doua grupuri de martiri: un grup de patru, in partea superioara a martyrion-ului, respectiv doi martiri la nivelul inferior. Cei patru martiri se aflau intr-un sicriu colectiv si in conexiune anatomica, evidentiind o inmormantare primara. Calitatea de martiri crestini si numele lor (Zotikos, Attalos, Camasis si Philippos) sunt inscrise in tencuiala cruda a peretilor criptei. Ei sunt cunoscuti in actele martirice ca fiind martirizati la Noviodunum (Isaccea), la 4 iunie.
Resturile osteologice descoperite in zona inferioara a complexului provin dintr-un mormant martiric mai vechi. Numele si vechimea celor doi martiri raman necunoscute, singura mentiune asupra lor fiind facuta de inscriptia care bloca accesul in interiorul criptei "Aici si acolo (se afla) sangele martirilor".
Martyrion-ul de la Niculitel este fara indoiala un monument unic in Europa, reprezentand cel mai timpuriu exemplu de transpunere a conceptiilor arhitecturale greco-romane in arhitectura crestina. Din 1998, monumentul a fost amenajat din punct de vedere muzeistic si reprezinta una din marile atractii turistice ale zonei.