Romania locurilor frumoase

Manastirea Saun

Manastirea Saun, Niculitel

La 10 km N de Niculitel, pe malul lacului Saun
Manastirea Saun a fost infiintata in anul 1846 de catre calugarii de la Manastirea Celic (Cilic - s-a si numit o perioada Manastirea Cilicul de Jos) de care a tinut pana in 1881, cand a devenit de sine statatoare. Biserica pastrata pana azi s-a construit incepand cu anul 1912 pe locul uneia mai vechi, din lemn, care data din 1877. Se mai pastreaza si "biserica veche", construita in 1881.
Infiintata in 1846 ca paraclis metoc de calugarii plecati de la Hram: "Inaltarea Domnului" Manastirea Celic - Dere care au ridicat din chirpici un Paraclis Stareta: Stafrovora Adriana Merlusca si cateva chilii. Din anul 1881, prin stramutarea la Saon a celorlalti calugari de la Celicul de Jos de catre Episcopul Iosif Gheorghian, schitul Saon devine de sine statator. in acelasi an, calugarii de la Saon au ridicat din chirpici si lemn o biserica cu hramul "inaltarea Domnului" si doua corpuri de chilii, din care pana azi a ramas cel din dreapta Paraclisului. Pictura murala a Paraclisului a fost realizata de fosta stareta Maria Odudencu impreuna cu maica Salomeea, catapeteasma fiind executata de C. Kipirlin in 1957. Picturile murale ii redau pe Sf. Efrem Sirul, Sf. Spiridon, Sf. Grigore Decapolitul, Sf. Stefan,
Sf. Gheorghe, Sf. Prooroc Daniil, Sf. Trifon, Sf. Maria Egipteanca, Sf. Zosima, Sf. Varvara, Sf. Paraschiva, Sf. Nicolae. La intrare in Paraclis te intampina scena urcarii la cer a Sf. Prooroc Ilie si Sf. Prooroc Ilie hranit de corb. in timpul staretului Filimon (1889 - 1905), schitul a fost distrus de un incendiu, doar biserica ramanand neatinsa de flacari. in anul 1909, Episcopul Nifon Niculescu trece temporar schitul sub administrarea Manastirii Cocos. La 1 septembrie 1909, Episcopul Nifon pune temelia bisericii noi cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" zidita din caramida si piatra, cu trei turle.
In 1916 Saonul redevine de sine statator, iar in 1930 se transforma in manastire de maici. Primul razboi mondial si cutremurul din 1940, cand turlele s-au prabusit, au intrerupt lucrarile de constructie. Dupa anul 1956, in timpul P.S. Episcop Chesarie Paunescu s-au reconstruit turlele si a fost executata pictura bisericeasca. In anul 1959 a fost savarsita slujba de sfintire, lacasul fiind redat cultului. in acelasi an, manastirea este desfiintata de regimul comunist, bunurile fiind trecute sub administratia Episcopiei Dunarii de Jos Galati, pentru ca in 1972 sa se infiinteze ca metoc al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos Galati. Prin grija IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, redevine manastire de sine statatoare in anul 1990.
Trapeza a fost pictata in anul 1999 de clasa prof. Ion Achitenie (protosinghel Andrei, Septimiu, Constantin, Ioan, Victor si Dorin) prin grija fam. Gheorghe si Maria Neata din Tulcea.

Localizare Manastirea Saun

Scrie review Manastirea Saun

Ai vizitat Manastirea Saun? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii