Romania locurilor frumoase

Valea Teleajenului

Valea Teleajenului, Judetul Prahova

Valea Teleajenului este una dintre regiunile turistice ale judetului Prahova, fiind situata in partea de nord-est a judetului Prahova, in sud-estul Romaniei, in mijlocul Munteniei, in bazinul superior si mijlociu al raului Teleajen.

Valea Teleajenului se invecineaza la sud-cu municipiul Ploiesti, Valea Doftanei si Valea Slanicului la vest; la nord-judetul Brasov iar la est-judetul Buzaul si Valea Cricovului.
Relieful variat,contine in proportii egale munti,dealuri si campii.
Valea Teleajenului isi are punctul de origine sub Muntii Ciucas, la izvorul Sfantului Ioan, in zona Valea Berii izvorul ia forma unui parau, paraul Berii, intre Valea Berii si Cheia parul formeaza frumoase chei, cunoscute sub numele de Cheile Cheitei, dupa ce trece de Cheia paraul se transforma in rau si ia numele de Teleajen iar la Maneciu Ungureni se uneste cu Telejenelul unde formeaza un frumos lac artificial, din Maneciu curge la vale prin mai multe comune paralel cu DN 1A si magistrala feroviara 304 (Ploiesti-Maneciu), strabatand 113 km pana se uneste cu raul Prahova in dreptul localitatii Gherghita.

Raul Teleajen alimenteaza cu apa localitatile de pe vale, pana la Ploiesti, si ajunge sa produca 36,36 Mw in centralele electrice de la Maneciu,Izvoarele si Valenii de Munte si ajunge potoleasca setea a peste 2500ha de culturi agricole.
De-a lungul acestei vai sunt situate orasele Valenii de Munte si Boldest-Scaieni, statiunea Cheia si comunele Maneciu, Izvoarele, Teisani, Drajna, Gura Vitioarei, Magurele, Lipanesti, Blejoi si Bucov.

Scrie review Valea Teleajenului

Ai vizitat Valea Teleajenului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii