Romania locurilor frumoase

Turnul Primariei Oradea

Turnul Primariei Oradea, Oradea

PROGRAM DE VIZITARE: OBIECTIV TURISTIC "TURNUL PRIMARIEI"
Luni: inchis
Marti - Vineri: 12,30 - 18,30 (ora 18,00 intrarea ultimului grup/persoana)
Sambata - Duminica: 12,30-19,30 (ora 19,00 intrarea ultimului grup/persoana)

Cladirea Primariei a fost ridicata in doi ani, intre februarie 1902 - octombrie 1903.
Turnul Primariei se afla in aripa dinspre strada Tudor Vladimirescu a cladirii si are o inaltime de aproape 50 m. Este prevazut cu 4 nivele principale, dintre care trei de panorama.
La nivelul I se afla mecanismul orologiului - numit "ceasul mama". Orologiul de la cota cea mai inalta canta la ore fixe "Marsul lui Iancu" si a fost construit la inceputul secolului XX, in anul 1904 de catre un lacatus ceasornicar pe nume Mezey Dezso.
In prezent ceasul din Turnul Primariei este ingrijit de Nagy Csaba Sandor. Datorita lui, modul de functionare a ceasului s-a schimbat din 1992. Daca pana in 1992 inertia greutatii actiona ceasul si pendulul, acum pendulul este actionat electronic, ducand miscarile prin axe si roti dintate pana la aratatoarele cadranelor.
Orologiul este alcatuit din patru parti - cadrane, situate in partea superioara pe fiecare latura a obiectivului. Cadranul din fata, cel care priveste spre Cris, a fost confectionat din sticla groasa, numita sticla de lapte si era iluminat din spate. Dupa razboi, in 1944, cadranul din fata a fost schimbat, sticla fiind inlocuita cu tabla, la fel s-a procedat si pentru celelalte cadrane.
Orologiul a supravietuit celor doua razboaie mondiale, iar acoperisul si zidul turnului au supravietuit celor doua incendii, primul in 1917, iar la doilea in 1944. Cadranul ceasului pastreaza si azi urme de gloante din timpul razboiului din 1944.

Localizare Turnul Primariei Oradea

Scrie review Turnul Primariei Oradea

Ai vizitat Turnul Primariei Oradea? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii